Her yemeğin, her tatlının ve pastanın gerek pişirilmesinde gerek süslenmesi ile servis edilmesinde ve gerekse yapımında bazı püf noktaları vardır. Birçoğumuz keki tam tutturamamakla ilgili şikayetlerde bulunuruz. Kek hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları incelediğimiz bu makalemiz, verilen tarifi tam olarak uygulamama rağmen neden yaptığım kek istediğim gibi olmuyor, diyenler için hazırlanmış tavsiyelerden oluşmaktadır.
Bu yemek tarifi de ilginizi çekebilir: Fransız usülü krem karamel nasıl yapılır?
Kek hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?
- Kekin kabarması için, kek hazırlama aşamasındayken mikser hep aynı yönde çevrilerek çırpılır. Bütün toz bulunan, yani un, kabartma tozu, vanilya ya da kakao gibi malzemeler muhakkak bir tel süzgeçten geçirilmesi gerekir.
- Her kek alt üst ayarlı fırınlarda ortalama 180 ile 200 derece arasında pişirilebilir. Fazla derece açıldığında kekin hızlı bir şekilde kabarıp üzerinin yanmasına sebep olunabilir.
- Kek pişerken kabarması için kakaolu ya da çikolatalı olan koyu renkli keklerde, kek pişirilirken en az 20 – 25 dakika boyunca fırının kapağı açılmamalıdır. İki renkli ebruli kekler, kakaosuz sade kekler ve kakaosuz fakat meyveli olan keklerde ancak kek kabarıp üzeri hafif pembeleştikten sonra fırının kapağı kontrol amaçlı açılmalıdır.
- Kekin piştiğini anlamak için, hamur fırına konduktan yaklaşık olarak 20 -25 dakika sonra keke bir kürdan batırılır. Eğer ki kek piştiyse hamuru kürdana yapışmayacaktır, eğer pişmediyse kürdan üzerinde yapışkan kek parçaları ya da kek hamuru olacaktır.
- Kek piştikten sonra kalıptan kolay çıkabilmesi için tamamen soğuyana kadar kalıbın içerisinde soğumaya bırakılır. Sonra kenarlarından ayrılır ve kolay bir şekilde kalıptan çıkartılır. Genellikle içerisinde yapışkan malzemeler bulunan (çikolata, kurutulmuş ve taze meyve gibi) kekler soğumasına rağmen kalıptan çıkmıyorsa ve kek çıkartılırken kenarlarının azda olsa hala yapıştığını fark ederseniz kek ile kalıbın arasını bir bıçak yardımıyla ayırmalısınız. Kekin yapışmaması için bir başka alternatif ise keki pişirmeden önce kek kalıbının tereyağı veya margarin gibi katı yağ ile yağlanması ve üzerine çok az un serpilmesi gerekir.
- Kek süsleme işlemi kek tamamen soğuduktan sonra yapılmadır. Pişirilen kek, üzeri sos kaplamalı veya sossuz haldeyken sıcakken süslenildiğinde özellikle pudra şekeri gibi toz ve krema gibi yaş malzemelerin erimesine neden olabilir. Süslenen kek servis edilmek üzere ayaklı veya ayaksız pasta tabağına alınır ve sonra dilimlenir.
Verilen malzemeler tam olarak kullanıldığında ve bu işlemlerde yapıldığında mükemmel bir şekilde kabarmış, kalıbından çıkarırken dağılmayan ve lezzetli bir kekiniz olacaktır. Afiyet olsun.