Katarakt nedir? Belirtileri nasıl anlaşılır? Nasıl tedavi edilebilir gibi soruların cevabını makalemiz de bulabilirsiniz.
Katarakt Nedir?
Saydam olan doğal göz merceği çeşitli nedenlerle dumanlanmaya ve siyah yapıdaki göz bebeği gri dumanımsı bir renge bürünmeye başlar.
Bu durum doğuştan olabilir fakat sonradan oluşabilecek bazı durumlarda neden olabilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
-Aşırı sıcaklar,
-Röntgen çektirilirken ortaya çıkan ışınlar,
-Gök gürültüsü ile başlayan şimşekler,
-Kaynak ışıkları, çeşitli yaralanmalar,
-Şeker hastalığı ve yaşa bağlı olarak göz merceğinin beslenmesinde yetersiz kalınması,
gibi nedenlerle de katarakt oluşabilmektedir.
Kişinin görme yetisini kaybetmesine, renkleri ve nesneleri net olarak seçememesine, en yakından en uzağa kadar cisimlerin flu görünmesine neden olup, kişi 5 önemli duyu organından birinin kaybı anlamına gelen katarakt yaşam sevincine de etki eder.
Doğuştan olan katarakt hemen tedavi edilmez ise öğrenme açlığı içinde olan çocukların beş duyu organını kullanarak sahip olacakları iyi öğrenme yetenekleri de bu sebep yüzünden yarım kalabilir.
Görme ile öğrenme arasında önemli bir bağ olduğu düşünülürse tedavi edilmesi muhakkak zorunlu olan bir hastalık anlamına gelmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Yaşa bağlı gelişen katarakt yan taraflardan başlayıp gözbebeğine doğru ilerler. Yaşlılığa bağlı olan bulanıklık kataraktın eklenmesiyle görme yetisinin kaybedilmesine doğru bir yol alır. Gözde oluşan bulutlanma tüm göz merceğine tesir ederek görme tamamen kaybolur. Gözün önüne bir perde çekilmişçesine bir durum ortaya çıkar.
Et protein tozu kullanıyor musunuz makalemizi de okuyunuz.
Yaş ilerledikçe katarakt daha hızlı ilerler. Son aşama birkaç yıl aynı durumda kalmasına rağmen, bu duruma aldanılmamalı ve hemen tedavi edilmelidir. Tedaviden sonra hastalar yeni doğmuş gibi gördüklerini söylemektedirler.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaçla tedavisi pek başarılı olmayan kataraktta en etkili çözüm ameliyattır. Göz merceği çıkartılır ve kataraktın tekrar etmemesi için hiçbir kalıntının kalmamasına dikkat edilir. Operasyondan yaklaşık 6 hafta geçinde hekimin önereceği gözlük ile istenen görme yetisi yerine gelir.