Omuz ağrıları gün içerisinde aniden ortaya çıkarak bizi oldukça rahatsız etmekte ve işlerimizi yapmamızı engellemektedir. Omuz ağrısıyla karşılaştığımız zaman ilk olarak ağrının nedeninin tespit etmeli ardından ona yönelik bir tedavi uygulamalıyız. Bu içeriğimizde günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız omuz ağrılarına ve tedavilerine değinmek istiyoruz.
İltihaplı Romatizmadan Kaynaklanan Omuz Ağrıları
Aşırı iltihaplı bir vücuda sahip olan kişilerde veya romatizmalı bireylerde genel olarak tüm vücutta ağrı yaşandığı gibi omuzlarda da ağrı görülebilmektedir. Omuzlarımız vücudumuzun tüm hareketlerinde sürekli kullanmak zorunda olduğumuz organlar olmaları sebebiyle omuz ağrıları bazen dayanılmaz bir noktaya gelebilmektedir. İltihap kaynaklı olan omuz ağrıları için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Romatizma kaynaklı omuz ağrılarında ise antiromatizmal ilaçlar tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Aşırı Kullanıma Bağlı Omuz Ağrısı
Çalıştığımız iş omuzlara ve bel bölgesine aşırı yük binmesine neden olabilmektedir. Bazen ise uzun süre egzersiz yapmadığımız halde ani bir şekilde ağırlık kaldırdığımızda kötü kullanım sebebiyle omuz ağrısı meydana gelebilmektedir. Nadir bir durum olsa da yatış pozisyonu sebebiyle de omuz ağrısı yaşanabilmektedir. Bu tip aşırı yüklenme sebebiyle yaşanan omuz ağrılarının geçmesi için doktorlar çeşitli egzersiz hareketleri tavsiye etmekte veya hastayı spora yönlendirmektedir. Egzersiz ve sporlar beraber ağrının biran önce geçmesi için çeşitli merhemlerde doktor tavsiyesiyle kullanılabilmektedir.
Bilgisayar Kullanımından Kaynaklanan Omuz Ağrısı
Bütün gün bilgisayar başında bulunması gereken büro çalışanları, bilgisayar mühendisleri, bilişim sektörü çalışanları vs. omuz ağrısından mustarip olan kişiler arasında bulunmaktadırlar. Bu işlerle uğraşan kişilerde kollara sürekli yüklenilmesi sebebiyle omuz ağrısı meydana gelmektedir. Bu tip omuz ağrılarının geçmesi için sık sık işe kısa molalar vererek vücudu dinlendirmek gerekmektedir.
Bütün Omuz Ağrılarında Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Omuz ağrısı aniden yükselerek giyinmeyi bile zorlaştıracak bir düzeye ulaşabilmektedir. Bu durumda kişi doktora gidene kadar evde kendi yöntemleriyle omuz ağrısını azaltmaya çalışabilir. Evde omuz ağrısını geçirmek için yapılması gerekenlere değinmek istiyoruz.
Buz Tedavisi
Her ne sebeple olursa olsun omuz ağrılarında buz tedavisi halk arasında oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. İnce bir tülbent veya bezle buzu sarıyorsunuz. Ardından 20 dakikayı geçmeyecek şekilde gün içerisinde birkaç sefer omuzlarınıza soğuk uygulama yapıyorsunuz.
Ağrı Kesici Merhem
Omuz ağrılarında kas gevşetici merhemler etkili bir tedavi yöntemi olabilmektedir. Eczaneden rahatlıkla reçetesiz şekilde temin edebileceğiniz bu merhemler ile omuz ağrınızdan kurtulabilirsiniz.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Tüp mide ameliyatı hakkında her şey
Omuz Ağrısıyla Karşılaşmamak İçin Alınması Gereken Önlemler
Günlük yaşantınızda, evinizde alacağınız bazı basit önlemlerle omuz ağrısı yaşama olasılığınızı en düşük seviyeye çekebilirsiniz. Bu önlemlere sırasıyla değinmek istiyoruz.
– Mutfakta tencereleri ve tavaları rahatlıkla ulaşabileceğiniz alt kat raflara yerleştirebilirsiniz. Bu sayede omzunuzu zorlamadığınız gibi tavaları alırken düşme riskinden de kurtulmuş olursunuz.
– Perde takarken veya cam silerken uzun boylu birinden yardım alabilirsiniz. Yada merdivenle perde takabilirsiniz. Diğer şekilde kollarınızı sürekli yukarıda tutmak omuzlarınıza ağır yük bindirmektedir.
– Otururken eğik şekilde veya bir yerlere yaslanarak oturmak hem omuzlarınıza baskı uygulamakta hem de omurga sağlığınızı tehdit etmektedir. Bu sebeple dik şekilde oturmaya özen göstermelisiniz.
– Uyuduğunuz zaman kolunuzun üstüne yatmamalısınız. Elinizi başınızın altına alarak uyuyabilirsiniz. İsterseniz uyku sırasında koltuk altınıza minik yastıklar koyarak omzunuzu destekleyebilirsiniz.