Obezite yaşadığımız yüzyılda büyük bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Özel diyetler, spor aktiviteleri, çeşitli ilaçlar vb. birçok farklı yöntemle insanlar zayıflamaya çalışmaktadırlar. Fakat tüm girişimlere rağmen bazı durumlarda kilo problemi maalesef bitmek bilmemektedir. İşte bu noktada fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin yardımına cerrahi tedavi yöntemlerinden biri olan tüp mide ameliyatı koşmaktadır. İçeriğimizde tüp mide operasyonu hakkında kafanıza takılabilecek tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Ameliyat Sonrası Erken Dönem Çok Zor Geçer Mi?
Tüp mide ameliyatından sonra geride çok küçük bir mide kalmaktadır. Hastanın ameliyatına karar verilebilmesi için hastanın hem cerrahi uzmanına hem diyetisyene hem de psikiyatri uzmanına muayene olması gerekmektedir. Psikiyatri desteği ameliyat sonrası hastaya son derece iyi gelmektedir. Cerrahın ve diyetisyenin önerilerinden sonra psikolojik olarak da gerekli destek sağlanarak hasta ameliyata hazır hale getirilmekte ve hasta ameliyata alınmaktadır. Ameliyat hakkında ve ameliyattan sonra nasıl beslenmesi gerektiği diyetisyen tarafından hastaya ayrıntılı anlatılmaktadır. Ameliyattan sonra mide kapasitesini zorlayacak düzeyde yemek yiyen kişilerde kusma olabilmektedir. Mide ameliyatından sonra görülen tek problem kusma sorunudur. Bu sorunda hastanın beslenme konusunda gösterdiği çabalarla ortadan kalkmaktadır.
İştahım Olduğu Halde Yemek Yiyemeyecek Miyim?
Tüp mide ameliyatı sırasında mideden iştah uyarıcı hormonların salgılandığı bir kısımda çıkarılmaktadır. Bu sayede ameliyattan sonra iştah hormonları yeniden normal seviyeye yükselene kadar yaklaşık 6 ay boyunca hastanın iştahı kesilmektedir. Tüp mide ameliyatından sonra iştah miktarında azalma olmasaydı bu durum bir işkence haline gelirdi. Ameliyat sebebiyle mide küçüldüğü için ve hormon salınımı azaldığından iştah kesilmektedir fakat yine de kısa bir süre içerisinde ideal kiloda olan bireylerle aynı kalori düzeyinde beslenme mümkün olabilmektedir. Tüp mide ameliyatı olan kişilerin ameliyattan sonraki ilk dönemlerde olabildiğince sık sık ve az şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Bir seferde çok fazla yemeleri mümkün olmamaktadır.
Tekrar Kilo Alır Mıyım?
Tüp mide ameliyatından sonra kişilerin kaliteli şekilde yaşamaya devam edebilmeleri için beslenme düzenlerine özen göstermeleri gerekmektedir. Kişinin ameliyattan sonra da belirli aralıklarla diyetisyen kontrolü altında olması gerekmektedir. Bu sayede kişi doğru beslenmeyi hayatının bir parçası haline getirecektir. Doğru beslenmeye devam eden kişilerin ilerleyen yıllarda yeniden kilo alması istisnai durumlar (hastalık vs.) haricinde mümkün değildir. Fakat tüp mide ameliyatından sonra beslenmesine dikkat etmeyen kişiler bir süre sonra yeniden kilo almaya başlayarak ilerleyen dönemde yeniden ameliyat olmak zorunda kalabilirler.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Obezite cerrahisi olarak bilinen tüp mide ameliyatı sadece beden kitle indeksi VKİ>40 kg/m2 üzerinde olan hastalara veya 35-40kg/m2 olup aşırı kilonun çeşitli hastalıklara sebep olduğu kişilere yapılabilmektedir. Fazla kilo sebebiyle kalp damar hastalığı, metabolik bozuklukları, eklem rahatsızlıkları ve psikolojik problemler bulunuyorsa mide ameliyatı yapılabilmektedir. Aşırı kilolu olmayan kişilere isteseler bile bu ameliyat uygulanmamaktadır.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Menopoz ve göz kuruluğu
Ameliyattan Önce İncelenen Farklı Durumlar Var Mıdır?
Tüp mide ameliyatı yapılmadan önce hastanın diğer tıbbi yöntemlere başvurmuş olması ve düzenli diyetisyen hizmeti almış olması gerekmektedir. Daha önce farklı tedavi yöntemlerini denemeyen kişiler ameliyattan sonra verdiği kiloları koruma konusunda başarısız olmaktadır. Hastanın cerrahi işlem dışında farklı yöntemlerle varsa diğer hastalıkları öncelikle tedavi edilmelidir. Örneğin hormonal bozukluklar sebebiyle veya şeker hastalığı sebebiyle kilo problemi oluşuyorsa bu sorunlar çözülerek kilo verdirilmeye çalışılır ve hiçbir şekilde zayıflama olmazsa ancak öyle tüp mide ameliyatı yapılmaktadır.
Diyabetliler veya Metabolik Hastalıkları Olanlar Ameliyattan Fayda Görür Mü?
Tip2 diyabet tedavisi olmayan bir hastalıktır bu sebeple tip2 şeker hastası olan kişiler mide ameliyatı yapılmakta ve etkili sonuç vermektedir. Ameliyattan sonra şeker ilaçlarının dozları azaltılmaktadır. Mide ameliyatı metabolik hastalığı olan kişilere de şifa olmaktadır. Mide ameliyatı karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi tehlikeli hastalıkları önlemekte veya hastalıkların ilerlemesini durdurabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Oruç Tutabilir Mi?
Tüp mide ameliyatından sonra 1-2 yıl boyunca hastaların oruç tutması tavsiye edilmemektedir. Çünkü hasta hızlı şekilde kilo verdiği bir dönemde olması sebebiyle beslenmede sorun yaşayıp ciddi sıvı kaybına da uğrayabilir. İlk 2 yıldan sonra hekim kontrolü yapılarak hastanın oruç tutabileceğine karar verilebilir. Tüp mide ameliyatı olan kişilerin iftar ve sahur arasında besin ve sıvı alımını geniş bir zamana yayarak yeterli düzeyde yapması gerekmektedir. İnsülin direnci tüp mide ameliyatından sonra büyük oranda azalsa da hastanın diyabeti varsa oruç tutarken kan şekeri ani şekilde düşüp yükselebilmektedir. Hasta 2 seneden sonra ramazan ayında genel durumunu gözlemleyerek oruç tutup tutamayacağına karar verebilir ama yine de hastaların sağlıklarını riske atacak düzeyde kendilerini zorlamamaları tavsiye edilmektedir.
Sorular ve Cevaplar
tüp mide ameliyatı hakkında bazı sorular ve yanıtları burada:
- Tüp mide ameliyatı nedir? Tüp mide ameliyatı olarak da bilinen tüp mide ameliyatı, midenin boyutunu küçültmek ve tüketilebilecek gıda miktarını sınırlamak için midenin bir kısmının çıkarıldığı cerrahi bir prosedürdür.
- Tüp mide ameliyatı için uygun aday kimdir? Genellikle aşırı obez olan, BMI’si 40 veya daha yüksek olan veya BMI’si 35 veya daha yüksek olan ve obezite ile ilişkili sağlık sorunları olan kişiler için önerilir.
- Ameliyat ne kadar sürer? Ameliyat, hastanın bireysel ihtiyaçlarına bağlı olarak tipik olarak bir ila iki saat arasında sürer.
- Tüp mide ameliyatının potansiyel riskleri ve komplikasyonları nelerdir? Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, tüp mide ameliyatıyla ilişkili olarak kanama, enfeksiyon, kan pıhtılaşması ve mide içeriğinin karına sızması gibi potansiyel riskler ve komplikasyonlar vardır.
- Mide ameliyatından kurtulmak ne kadar sürer? Çoğu hasta, ameliyattan iki ila dört hafta sonra normal aktivitelerine dönebilir, ancak birkaç hafta boyunca yorucu egzersiz ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
- Tüp mide ameliyatından sonra ne kadar kilo vermeyi bekleyebilirim? Kilo kaybı kişiye göre değişir, ancak çoğu hasta ameliyattan sonraki ilk iki yıl içinde fazla vücut ağırlığının yüzde 50 ila 80’ini kaybetmeyi bekleyebilir.
- Mide ameliyatı geri dönüşlü müdür? Tüp mide ameliyatı, işlem sırasında midenin bir kısmı kalıcı olarak alındığı için geri dönüşümlü değildir.
- Tüp mide ameliyatı sonrası hangi yaşam tarzı değişikliklerini yapmam gerekecek? Ameliyattan sonra, hastaların kilo kaybını sürdürmek ve genel sağlıklarını iyileştirmek için sıkı bir diyet ve egzersiz planı izlemeleri gerekecektir. Bu, düşük yağlı, yüksek proteinli bir diyet, düzenli egzersiz ve bir sağlık uzmanının sürekli desteğini içerebilir.