Sıklıkla kadınlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) doğrudan vücudun kemik ve eklem sağlığıyla alakalı bir hastalıktır. Peki osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Kısaca anlatalım.
Vücudumuz sürekli olarak kemik üretir, aynı zamanda yaş ilerledikçe yavaşça kemik yıkımı başlar, kemikler güçsüz düşer. Yapma ve yıkma arasındaki denge bozulduğunda ise kemik erimesi denilen bu hastalık meydana gelir. Kemik erimesine sahip bir hastanın kemikleri aşırı güçsüz, hatta süngerimsi bir yapıdadır. Çok kolay bir şekilde kırılıp hastaya acı çektirebilirler. Kırıklar en çok omurga, kalça ve kaburgalarda görülür. Kadınlarda genellikle menopoz sonrası görülür.
Osteoporoz (kemik erimesi) Neden Olur? Sebepleri Nedir?
Genellikle orta yaşlarda görülmeye başlanan bu hastalığın oluşmasına neden olan birçok sebep vardır. Bu nedenleri ise başlıca şöyle sıralayabiliriz.
Hareketsizlik
Bazı romatizmal hastalıklar
Kortizon içeren ilaçlar, epilepsi ilaçları
Yoğun sigara ve alkol kullanımı
Yeteri kadar güneş ışığı almamak
Diyabet
Ailede bulunan osteoporoz geçmişi
Osteoporoz Belirtileri Nedir?
Kendisinden muzdarip çoğu kişinin günlük yaşantısını oldukça güçleştiren kemik erimesinin en sık görülen belirtileri ise şu şekilde :
Şiddetli bel ve sırt ağrıları
Kamburlaşma
Kemiklerde ağrı
Kolay kırılmaya başlayan kemikler
Boyda kısalma
Osteoporoz (kemik erimesi) Nasıl Teşhis Edilir?
Kemik erimesinin teşhisinde genellikle DEXA yöntemi kullanılır. DEXA yöntemi ile kemiklerin mineral yoğunluğu ölçülür. Bu yöntemle hastalığın seyri daha iyi izlenir ve hasta güçsüz düşen kemikler konusunda bilgilendirilerek oluşabilecek diğer kırıklar engellenebilir.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Migrene ne iyi gelir?
Osteoporoz (kemik erimesi) Tedavisi Nedir?
Vücudun kemik yapımını hızlandıran ve güçlendiren, aynı zamanda hastaya kalsiyum ve d vitamini desteği sağlayan bazı ilaçlar kullanılır. Bunlar dışında hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak kişiye günlük yaşantısının düzenlenmesi konusunda bazı tavsiyeler verilir. Tedavide fizik tedavi egzersizlerinden de faydalanılabilir. İleri düzey kemik erimesi hastalarında cerrahi tedavi yöntemleri kullanılabilir. Özellikle hastanın omurgasında kırıklar yaşanmaya başlandıysa. Bazı medikal malzemelerle veya kemik çimentosuyla kemik içi dolumu yapılabilir.