Hamilelik bir kadının çoğu zaman hayatında ki en önemli ve en mutluluk verici olaylardan bir tanesidir. Fakat ne var ki bu durum anne adaylarında antepatum depresyon adı verilen hamilelik depresyonu için engel değil. Başta hormonal değişiklikler sonrasında ise gebelik sürecinde yaşanan inişli çıkışlı duygular, stres, geçmişte geçirilmiş olan depresyon, tıbbi rahatsızlıklar ve benzeri pek çok neden gebelik sırasında hamilelikte depresyon ya da gebelik depresyonu için tetikleyici olmaktadır.
Hamilelikte depresyon başlıca belirtileri:
- Sürekli mutsuz ve üzüntülü olma hali
- Konsantre olmakta zorluk çekme
- Uyku süresinde bozukluklar. Bazen çok az bazen çok uzun uyumak.
- Yapmaktan çok keyif aldığı mutlu olduğu aktivitelerden haz alamama, çabuk sıkılma.
- Olumsuz düşünceler nedeniyle intihar gibi düşüncelere kapılma
- Çok çabuk sinirlenme
- Kendini değersiz ve önemsiz hissetme
- Aşırı unutkanlık
- Olabildiğince yalnız kalmayı ve insanlardan uzak kalmayı seçmek
- Yerli yersiz ağlama atakları
- Cinsel isteksizlik
Depresyonun her türü gibi hamilelik depresyonu da ertelenmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde hem anne hem de bebek açısından pek çok sakıncası olabilir. Çünkü depresyonda olan anne adayı hem kontrollerini ihmal edecek, hem beslenmesine dikkat etmeyecek, ilaç kullanımına dikkat etmeyecek. Bu da bebek için zararlı olabilecek durumlara sebep olacaktır.
Bu makalemizi de okumak isteyebilirsiniz: Hamilelik yogası
Genel olarak gebelik depresyonu yaşayan annelerden doğan bebekler dikkat eksikliği, ajidite, hiperaktivite gibi olumsuzluklar gösterebilmektedir. Anne adayları şayet hamilelik depresyonu belirtileri taşıyorsa en kısa zamanda bir uzmana görünmelidir.