Basit anlamda bir hayvana, nesneye veya duruma karşı geliştirilen, sürekli korkma hissi fobi olarak adlandırılır. Sosyal fobi ise kişinin toplumdaki yeri, rolü ve işlevi hakkında sürekli eleştiri alacağından, beğenilmeyeceğinden, utanacağından, ayıplanacağından, küçük düşürüleceğinden korkması durumudur.
Sosyal fobi en ağır olarak toplumdan kaçınmak olarak kendini gösterir. Ancak sosyal fobiye sahip olanların çoğu belli alanlardan korkmaktadır. Örneğin bazıları kalabalık bir yerde katılımcı veya sunum yapacak biri olmaktan korkabilir. Bazıları kalabalıkta yemek yemekten, bazılarıysa genel tuvaletleri kullanmaktan çekinebilirler. Her halükarda kişi sosyal ortamlardan rahatsız olmakta, şartlar elverdiği sürece öyle ortamlara girmekten imtina etmektedirler.
Sosyal Fobi Belirtileri
Belli bir olgudan kaynaklanan sürekli kaygı veya korku, kaygının yol açtığı, titreme, kalp çarpıntısı, terleme ile nefes darlığı, zihnin bulanıklaşması ve kusma isteği, korku geliştirilen vaziyetlerden kaçma isteği sosyal fobinin en karakteristik belirtileridir.
Size sosyal fobi tanısı konabilmesi için görüştüğünüz psikiyatri uzmanına geniş bilgiler sunmalısınız. Bu bilgiler arasında başınızdan geçen kazalar, kaybettiğiniz yakınlarınıza verdiğiniz tepkiler, en fazla çekindiğiniz aile bireyleri ve hatta hatırlayabilirseniz ilkokul yıllarınıza kadar inebilecek travma öyküleri bulunur.
Tedavisi
Sosyal fobi ilgili uzmanlarca tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavinin başarısı psikolojik görüşmelerin başarına bağlıdır. Hekim gerektiğinde ilaç yardımı alabilir. İlaçların amacı beyindeki serotonin kimyasalının miktarını fazlalaştırmaktır. Görüşmelerde sizde en ufak kaygı uyandırmış tüm olayları ve durumları anlatmalısınız. Hasta-hekim gizliliği olacağından anlatmadığınız hiçbir şey kalmamalı ve tedaviye açık olmalısınız.
Sosyal fobisi olan insanlar kaygı zamanlarında kendilerini rahatlatacağını düşündükleri bazı şeylere sarılırlar. Bunlar alkol, sigara, kahve, çay, çikolata veya kola gibi örneklerdir.
Sağlık efsaneleri makalemizi de okuyunuz.
Yalnızca ilaç tedavisi ile veya yalnızca psikoterapi ile fayda sağlanabilir. Ancak bu süreci hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda yaşamanız ve gerekirse her iki tedavi yöntemini de kullanmanız sizi müthiş rahatlatacaktır.