Kadınların hamilelik dönemlerinde sigara içmesi bebek için olumsuz etkilere neden oluyor. Sigara içmenin hamileliğe zararları saymakla bitmiyor. Uzmanlar mümkün olduğunca çabuk sigara alışkanlığını bırakmak gerektiği üzerinde duruyor. Yeni hobiler edinmenin sigarayı unutmak için güzel bir yöntem olabileceği belirtilmekte.
Sigara içmenin hamileliğe zararları çok fazla
Sigaranın içerdiği zift, nikotin gibi zararlı maddeler anne kanalıyla bebeğe geçiyor ve embriyonun daha doğmadan astım, bronşit gibi hastalıklarla doğmasına neden oluyor. Embriyonunkalp, solunum ve akciğer problemlerinin en büyük nedenleri arasında hamile annelerin sigara içmesi geliyor. Sigara içen anneler aslında farkında olsun ya da olmasın bebeğin bu dünyaya onlarca çeşit hastalıklarla doğmasına neden oluyor.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Hamilelikte saç boyanır mı?
Sigara içmenin hamileliğe zararları uzmanlar tarafından şu şekilde ifade ediliyor:
1-Erken doğumların en önemli nedenlerinden biri hamilelik döneminde tüketilen sigaralar. Tıbben 38 haftadan önceki doğumlar erken doğum olarak adlandırılıyor. Sigara içen kadınların erken doğum yapma oranı yüzde 90’lara dayanıyor.
2-Doğum gerçekleşirken açılması gereken su kesesi geç açıldığı için sigara kullanan annelerin bebeklerinin yüzde 70’inde gelişim bozukluğu meydana geliyor.
3-Sigara bebeğe giden protein ve vitaminleri engellediği için anne karnında gelişimi yavaşlatıyor.
4-Bebeklerin anne rahminde ani ölümlerinin en büyük nedeni gebelik esnasında içilen sigaralar.
5-Gebelikte sigara içilmesi vücudun aşırı ödem oluşturmasına bundan dolayıda bebeğin anne karnında zehirlenerek ölmesine neden oluyor.
6-Loğusalık döneminde anne sütünün az oluşmasına neden oluyor.
7-Doğum sonrası bebeklerdeki solunum sorunlarının en büyük nedeni sigara olarak karşımıza çıkıyor.
Yukarıdaki maddelerin ana fikri şu sevgili anneler: Sigara içmek aslında bir cinayet ve telafisi olmayan problemlerin habercisi.
Sigara ve Hamilelik
Hamilelik sırasında sigara içmenin hem anne hem de gelişmekte olan fetüs üzerinde ciddi ve uzun süreli etkileri olabilir. Sigaranın sağlığa zararlı olduğu bilinen bir gerçektir ve bu özellikle hamile kadınlar için geçerlidir. Hamileyken sigara içmenin tehlikeleri çoktur ve hem anne hem de bebek için geniş kapsamlı sonuçları olabilir.
İşte hamileyken sigara içmenin zararlarından bazıları:
- Düşük yapma riskinde artış: Hamilelik sırasında sigara içmek, rahmin kasılmasına ve fetüse oksijen ve besin akışını kısıtlamasına neden olabileceğinden, düşük yapma riskini artırır.
- Erken doğum: Hamileyken sigara içmek erken doğum riskini artırabilir, bu da düşük doğum ağırlığına, solunum problemlerine ve bebek için diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Ölü doğum: Sigara dumanındaki kimyasallar bebeğin oksijen ve besin kaynağı olan plasentaya zarar verebilir. Bu, fetüsün doğumdan önce ölümü olan ölü doğum riskini artırabilir.
- Ani bebek ölümü sendromu (SIDS): Hamilelik sırasında sigara içen annelerden doğan bebekler, bebek karyolası ölümü olarak da bilinen ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski altındadır.
- Doğum kusurları: Hamilelik sırasında sigara içmek, yarık dudak ve damak gibi doğum kusurları ve kalp kusurları riskini artırabilir.
- Azalan akciğer fonksiyonu: Hamilelik sırasında sigara içen annelerden doğan bebeklerin akciğer fonksiyonları azalır, bu da solunum problemlerine ve akciğer enfeksiyonu riskinde artışa neden olabilir.
- Çocuklukta obezite: Hamilelik sırasında sigara içen annelerden doğan çocuklar, nikotine maruz kalma açlığın ve metabolizmanın düzenlenmesini etkileyebileceğinden, obezite riski artar.
- Bilişsel ve davranışsal sorunlar: Hamilelik sırasında sigara içen annelerden doğan çocuklar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve öğrenme güçlüğü gibi bilişsel ve davranışsal sorunlar açısından yüksek risk altındadır.
Sonuç olarak, hamileyken sigara içmenin tehlikeleri çoktur ve geniş kapsamlıdır. Hem anne hem de gelişmekte olan fetüs üzerinde ciddi ve uzun süreli etkileri olabileceğinden hamile kadınların bir an önce sigarayı bırakmaları önemlidir. Bırakma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, destek ve kaynaklar için doktorunuzla veya bir sigarayı bırakma uzmanıyla görüşün. Sigara içmenin hamileliğe zararları saymakla bitmiyor. Sakın kullanmayın.