LÖSEV 1998 yılında kurulan, lösemili çocukların tüm ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmasıyla önemli bir role sahip olan değerli bir vakıftır. Gerçekleştirdiği faaliyetlerde lösemi hastalığını tanıtmanın yanı sıra, dar gelirli ailelerin lösemili çocukları için mücadele ederken yaşadıkları sıkıntıları topluma aktararak toplum üzerinde de bilinç sağlamayı amaç edinmiştir. Lösev’e nasıl saç bağışlanır diye merak eden okuyucularımız olabilir.
Lösemi Nedir?
Lösemi, kan kanseri veya diğer adıyla kemik iliği kanseri olarak bilinen kanser türlerinden biridir.
Lösemi Türleri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Uygulanır?
– Akut myeloblastik lösemi: Kemoterapi, kemik iliği nakli
– Akut Lenfoblastik Lösemi: Kemoterapi, kemik iliği nakli
– Kronik Myelositik Lösemi: İlaç tedavisi, kemik iliği nakli
– Kronik Lenfositik Lösemi: Kemoterapi ve immünoterapi, radyoterapi, kemik iliği nakli
Lösemi türlerine göre tedavi yöntemini belirlenirken, teşhis sonrası hastanın risk gruplaması yapılarak devam edilir.
Genel olarak baktığımızda kanser tedavisinde sık uygulanan tedavi yönteminin başında kemoterapi gelmektedir. Kemoterapi tedavisine bağlı olarak oluşan yan etkilerinden bir tanesi de saç dökülmesidir.
Son dönemlerde sıkça merak edilen konular arasında ise Lösev’e saç bağışının nasıl yapılacağı hakkında gelen sorularla karşılaşmaktayız.
Lösev’e Saç Nasıl Bağışlanır?
Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi neticesinde, tedaviye bağlı yan etkilerden bir tanesi saç dökülmesidir. Bu durum çoğu hastanın özellikle kadın hastaların moral düzeyini oldukça düşürmektedir. Saç, kaş ve kirpiklerin dökülmesiyle kişilerin kendilerini sosyal ortamlardan uzaklaştırmak istemesi gibi davranışlar ortaya çıktığını görmekteyiz.
Kanser hastalarının moral ve psikolojisinin yüksek tutulduğunda sağladığı yararın tedavi kadar önemli olduğu kabul edilmiştir. Gönüllü kadın, erkek hatta çocuklar ise duyarlılıklarını saçlarını bağışlayarak göstermek istemektedir. Saç bağışı ile yapılan peruklar, isteyen kanser hastalarına ücretsiz hediye ederek moral sağlayan kuruluşlar mevcuttur.
Boğaz ağrısına ne iyi gelir makalemizi de okuyunuz.
Fakat LÖSEV; kullanılan tedavide uygulanan yoğun kemoterapi sonrasında, bağışıklığın zayıflamasından dolayı çocukların enfeksiyona açık hale geldiğini, ayrıca hijyen faktörünü göz önünde tutarak steril kalmaları gerektiğini belirtmiştir. Çocukları enfeksiyondan korumak ve olabildiğince steril olmalarını sağlayarak bağışıklığı güçlü tutmak için böyle bir projede olmadıklarını ve ileriki dönemlerde de planları arasında saç bağışı projesinin bulunmadığını açıklamışlardır.
Dolayısıyla LÖSEV, saç bağışını kabul etmemektedir.