Kuş otu nedir? Kullanımı nasıldır? Kuş otunun faydaları nelerdir? Merak ettiğiniz tüm detayları makalemizde bulacaksınız.
Kuş Otu Nedir?
Kuş otunun Tanımı: Kuş otu bitkisi tek yıllık olup 5-40 cm boyundadır. Gövde yatık görünümlü, sap yuvarlak olup tek sıra şeklinde üzeri tüylerle kaplıdır ve boğum yerlerinden yeni kökler oluşturabilirler. Çim yaprakları narin, açık yeşil saplı ve dardır. Alt yapraklar yumurta şeklinde, saplı ve karşılıklı olarak dizilmişlerdir. Yaprak sapları üzerinde tüyler bulunur. Çiçekler beyaz renkli, küçük, yıldızvari şekilli, saplı ve 5 adet taç yaprağı vardır. Ancak taç yapraklar derin bir şekilde iki parçalı olduğundan sanki 10 adet taç yaprağı varmış gibi görülür.
Kuş otu dişicik borusu 3 parçalı olup, 2-3 adettir. Meyve küremsi, yumurta formunda, 6 bölmeli, 5 mm uzunlukta kapsül oluşturur. Tohum 0.8-1.4 mm çapta, 0.5-0,6 mm kalınlıkta, dairemsi formdan böbrek formuna kadar değişen şekilli olup üzeri küçük bol dikenimsi çıkıntılarla kaplıdır.Tohum koyu kahverenginden siyaha kadar değişen renkte olup bir bitki 15000 (10000-20000) tohum oluşturabilir. Tohumlar toprakta 3 cm’den daha derinde ise çimlenemez ve 60 yıl kadar çimlenme kabiliyetini koruyabilir. Yıl içerisinde birden fazla generasyon oluşturabilir. İlkbahar ve sonbaharda çimlenir. Sonbaharda çimlenenlerin oluşturduğu tohumlar ilkbaharda çimlenerek yeni bir generasyon oluşturabilir. Tohumla ürer.
Çevre istekleri: Özellikle havalı, gevşek, yeteri kadar su bulunan ancak çok ıslak olmayan, az asitliden alkaliye kadar değişen, azotça zengin tavlı toprakları sever. Kuş otu tüm Avrupa’ya yayılmış kozmopolit bir bitkidir. Hububat, yeşil sebze, bağ, bahçe, çayır ve çimenliklerin önemli yabancı otudur. Meyve bahçelerinde toprak yüzeyini kapladığından faydalı kabul edilmektedir. Ayrıca çapa bitkileri ve döküntü alanlarında da bulunur.
Toplama Zamanı ve Kurutma: Toprak üstü organları toplanarak kullanılır. Toplanan bitki çay olarak kullanılacaksa önce çok küçük parçalar halinde ayrılır, daha sonra gölge bir yerde kurutulur.Bitkinin içeriği: Bitki saponin, çok yüksek miktarda mineral madde ve 90 mg/kg C vitamini, az miktarda rutin, karoten, yüksek oranda protein, A vitamini ve ayrıca yağlı maddeler içerir.
Kuş Otunun Kullanılma Şekilleri ve Faydaları Nelerdir?
- Kuş otu bitkisi romatizmal organ ağrılarına, balgam söktürmeye ve siyatiğe karşı etkilidir.
- Ayrıca kuş otunun faydalarından biriside vücuttan suyun atılmasında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılır.
- Yaralar üzerine ezilmiş taze bitki sarılırsa iyileşmesini kolaylaştırır.
- Ağız yaralarına karşı bitkinin çiğnenmesi önerilmektedir.
- Eskiden akciğer hastalıklarına karşı bitkinin çiğnenmesi önerilmekteydi.
- Akciğer hastalıkları yanında baş dönmesine karşı da önerilmiştir.
- Bitkinin tohumlarıyla ev ve kafes kuşları beslenir.
- Çorbaya katılır. İlkbaharda salatası yenir.
Çay Olarak
Öksürüğe karşı, şişkinlik, ezilmelere ve yaraların temizlenmesinde kullanılır. Kurutmuş 2 çay kaşığı materyal yarım litre kaynar suda 5-10 dakika demlenir. Günde 2 bardak sıcak olarak içilir.
Kuş Otu Yiyecek Olarak
1. Serçe dili böreği
Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 1 kg un, yarım su bardağı ayçiçek yağı, 250 gr peynir, 1 tatlı kaşığı maya, 2 su bardağı su, 1 yumurta sarısı, yeterince tuz ve biber.
Çınar yaprağı kullanımı makalemizi de okuyunuz.
Hazırlanışı: Un, tuz, su ve maya karıştırılarak yumuşak kıvamda bir hamur hazırlanır. Bir saat bekletilir. Diğer tarafta bitkiler temizlenip çok olmamak şartıyla haşlanır, süzülür. Başlanan bitkiye tuz, biber, rendelenmiş peynir ilave edilerek karıştırılır: hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak 2-3 mm kalınlığında açılır. Açılan hamura bir fırça yardımıyla ayçiçek yağı sürülür. Hazırlanan bitki karışımı konarak hamur kıvrılır ve tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek kızgın fırında börek pembeleşinceye kadar bekletilir. Fırında çıkarılıp soğuduktan sonra servisi yapılır. Kuş otu nedir sorusuna yeterince cevap bulabildiğinizi umarız.