Uzun zamandır Amerika da çokça fazla tüketimiyle dikkatleri üzerine çeken kinoa artık Türkiye’de de sofradaki yerini alıyor. İçeriğinde bolca bulunan protein ve amino asitler besleyici özelliğiyle vücuda büyük faydalar sağlıyor. Yemeklerde, salatalarda ve daha birçok yerlerde kullanılıyor. Son zamanların adını sıkça duymaya alıştığımız Kinoa tahılını gelin yakından tanımaya çalışalım:
Kinoa nedir?
Kinoa pirince benzeyen bir tahıldır. Avrupa ülkelerinde ve özellikle Amerika da bu kadar popüler olmasının nedeniyse besin değerlerinin çok yüksek olmasıdır. Kinoa bitkisinin geçmişi 6 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerlerde yetişmez, bu nedenle ılıman bölgelere sahip olan Kolombiya’nın And dağlarının eteklerinde yetiştirilmektedir ve ayrıca Peru ve Bolivya gibi ülkelerde de büyük kinoa üreticiliği de bulunmaktadır.
100 gram kinoanın %76’sı sudur, bu nedenle pişmiş kinoanın daha az kalorisi vardır. Pişmemiş ise 366 kaloridir. Diyet zamanın da kullanıyorsanız pişmiş kinoayı tercih edin. Kimler daha fazla kullanıyor, kilo kontrolü sağlayarak düzenli beslenmek isteyen herkes kinoa tüketimini rahatlıkla yapabilir.
Düzensiz egzersiz yapan kişiler için enerji sağlar.
Et yemek istemeyen ve sevmeyen kişiler için de et yerine alternatif bir besindir. Pişirilmeden önce 25-30 dakika ılık suda beklettikten sonra süzerek kullanın.
Kinoanın Türleri:
- Siyah kiona
- Beyaz kinoa
- Kırmızı kinoa olmak üzere 3 çeşittir.
Amino asit: Kinoa vücudun ihtiyacı olan bütün amino asitleri içermektedir. Tam protein içeren bu tür besinlerden çok fazla yoktur.
Antioksidan: Kinoanın antioksidandan oluşan serbest radikallere karşı koruma oluşturur. Hücre hasarını en aza indirir, kansere karşı riskini azaltır.
Demir: Demir eksikliği yaşayan kişilerin, beslenme listesine ekleyebileceği besinlerden biridir.
Kolesterol: Sıfır kolesterol bulunur. Düzenli olarak kinoa tüketimi yapan kişilerde iyi kolesterolü koruduğu belirtilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Peki, kinoa zayıflatır mı?
Kilo vermek birçok kişinin büyük çabalar sarf ettiği bir durumdur. Dünya genelinde tek başına hiç bir besin zayıflatmaz. Kilo vermek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri alınan kalorinin fazlasını yakmaktır. Çünkü kilo vermek veya almak denge işidir. İşte bu konuda daKinoa posalı besin olduğundan tokluk hissi verir ve yemek yeme isteğini azaltır. Yani lafın kısa özeti olarak tokluk hissi verdiğinden dolayı, zayıflamaya yardımcı olur diyebiliriz.
Nasıl Kullanılır?
Kinoa belirttiğimiz gibi bir tahıl ürünüdür ve besin değeri oldukça yüksektir. Kinoa’nın tadı ve kokusu çok baskın değildir. Bulgur ve pirincin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanılabilir ve ayrıca garnitür olarak yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca yüzde yüz içecek haline getirilmiş kinoa’yı aynı amaçla kullanabilirsiniz. Doğal ve bitkisel bir ürün olup sıfır kolesterol oranı sıfırdır. Açlık hissini yok eder ve 15 günlük kürler halinde kullanıldığında etkisini gösterecektir.
Altın otu nedir makalemizi de okuyunuz.
Kinoanın Başlıca Faydaları Nelerdir?
- Kansere karşı koruyucudur
- Kalbi güçlendirir ve korur
- Kansızlık sorununu giderir
- Yüksek tansiyon önleyicidir
- Cildi korur
- Özellikle kabızlık soruları olanlara tavsiye edilir
- Yaşlanmayı geciktirir
- Antioksidan açısından çok zengindir
- Tokluk hissi verdiğinden zayıflamaya yardımcı olur
- Migrene karşı iyi geldiği söylenir
Kinoanın Yan Etkileri
Kinoanın bilinene herhangi bir yan etkisi yoktur; ancak her bitkide olduğu gibi fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.