Gebelik süreci 38-40. haftaya kadar devam eden ve doğum ile sonuçlanan bir süreçtir. Bu süreçte anne adayının bedeninde çeşitli değişiklikler meydana gelir. Karnın büyümesi ile birlikte vücutta gerilmeler, kaşıntı ve ödem gibi sorunlar görülebilir. Bunun yanı sıra hormonların değişimi ile birlikte de kadınların gebelikte psikolojik durumları sorunlar ile ortaya çıkabilir.
Kadınların Gebelikte Psikolojik Durumları Değişken Olabilir
Psikolojik durumların varlığı anne adayını depresyona sokabilir intihara kadar sürükleyebilir. Kadınların gebelikte psikolojik durumları çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu belirtileri dışardan fark etmek kolaylıkla mümkündür. Gebelikte mevcut psikoloji anlık olarak değişim gösterdiği için anne adayının öncelikle hamile olduğunu bilmesi ve olabilecek her türlü değişimlere hazırlıklı olması gerekir.
Hamilelikte Yaşanabilecek Psikolojik Değişimler
Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonlarının değişimi nedeniyle anne adayında psikolojik olarak çeşitli değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu değişimleri anne adayı eş desteği ile kolay bir şekilde atlatabilir. Ancak anne adayı tek başına kaldığında bu gibi durumlarda daha fazla zorlandığı için bu süreç kötü sonuçlar doğurabilir.
Anne adayı kendisinde bu değişimleri fark ettiği andan itibaren doktora başvurması gerekir. Olumsuz düşünceler, 2 veya 4 haftadan daha uzun sürerse anne adayının günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Kadınların gebelikteki psikolojik durumları sonucunda yaşadığı bu değişimleri anne adayının kendinde kabul etmesi ve doktora kendisinin başvurması tedavininde sağlıklı geçmesini sağlar.

Hamilelik Döneminde Stresi Yenmenin Yolları
Hamilelik dönemi kişiye bağlı olarak stresli veya çok keyifli bir şekilde tamamlanabilir. Ancak güzel ve sağlıklı bir hamilelik için psikolojik anlamda anne adayının kendini iyi hissetmesi ve stres ile baş etme yollarını bilmesi gerekir. Bunun için gebelik sürecinde anne adayının doğuma hazırlık kursları, nefes-egzersiz kursları veya yoga kurslarına gitmesi gerekebilir.
Kadınlarda doğum sonrası psikolojik problemler nelerdir makalemizi de okuyunuz.
Bu tür kurslar hem doğuma hazırlık hem de anne adayının rahatlaması açısından olumlu özellikler taşır. Anne adayının psikolojik sorunlarını kabul etmesi ve aile içi ilişkilerinde eş desteğinin olması, anne adayını fazlasıyla rahatlatır ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesini sağlar. Stres ile baş etmenin bir diğer yolu ise anne adayının hoşlandığı aktiviteleri kendini zorlamadan yapmasıdır ve bu aktiviteler desteklenmelidir.