Gebelik süreci, bir kadının fiziksel ve psikolojik olarak çeşitli değişiklikler yaşadığı bir dönemdir. Hormonların değişmesi, fiziksel olarak görülen değişiklikler anne adayında farklı davranışlara sebep olabilir. Kadınlarda doğum sonrası psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Bu problemlerin eş desteği ile sağlıklı bir şekilde atlatılması çok önemlidir.
Bebek doğduktan sonra birçok ihtiyacını ağlayarak belirttiği için anne bir süre sonra bebeğine yetemediğini düşünebilir. Kendini yetersiz gördüğü için bunalıma girebilir. Bu durumda eş desteği devreye girmeli, annenin bebeği ile olan temel ilişkisi desteklenmelidir. Sağlıklı bir anne bebek ilişkisinde anne ve bebeğin mutlu olması temel etkenlerden biridir.
Doğum Sonrası Psikolojik Problemler, Ruhsal Çöküntü
Gebelik sürecinde anne bedeni doğuma hazırlık yapar. Çeşitli hormonların değişmesi, fiziksel değişimlerin olması hem doğuma hem de bebeğin doğum sonrası dış dünyaya uyum sağlayabilmesi için önemli bir etkendir. Anne adayı değişen hormonların etkisiyle birlikte kendini yetersiz görebilir. Anne olma durumuna henüz hazır olmayabilir. Aile içi ilişkiler sağlıklı değil ise ve annenin herhangi bir desteği de yok ise kendini yalnız hissederek doğum sonrası psikolojik problemler ya da ruhsal çöküntü yaşayabilir.
Bu durum doğum sonrasında da bir müddet devam eder ve yaşanan tüm bu durumlar tıp dilinde post partum depresyon olarak da bilinir. Post partum depresyon geçiren anne bebeğini istemeyebilir, kendini yetersiz ve değersiz gördüğü için hayatına son vermek dahi isteyebilir.
Kadınlarda aldatılma psikolojisi makalemizi de okuyunuz.
Post Partum Depresyon
Post partum depresyon; doğum sonrası çeşitli değişikliklerle kendini gösteren, en önemlisi de annenin psikolojik olarak çok fazla etkilendiği bir durumdur. Post partumdepresyon geçirenlerin uzman bir hekim desteği ile çok iyi bir şekilde yönetilmesi gerekir. Başlıca post partum depresyon belirtileri şu şekildedir:
- Gün içerisinde aşırı uyku,
- İştahın düzensiz olması,
- Ağlama nöbetleri,
- Kendini aşırı değersiz hissetme,
- Umutsuzluk, değer yargılarını yitirme,
- Özgüven eksikliği,
- Huzursuzluk.
Post partum depresyon döneminde bebeğin anneye olan ihtiyacı artar. Bu nedenle bebek ve anne arasındaki bağ mutlaka güçlendirilmelidir. Bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için aile içi ilişkilerin de ölçülü bir şekilde düzenlenmesi gerekir.