Anne adaylarındaki psikolojik problemlerin bebeğe olan etkisi ciddi anlamda önemlidir. Bebeklerin en önemli ve en değerli yaşam kaynaklarının biri de annedir. Anne psikolojisi kaynağında mevcut olan bir problem de bebeği haliyle etkisi altına alacaktır. Hamilelikte psikolojinin bebeğe etkisi aslında son dönemlerde sıklıkla tartışılan bir konudur.
Anne Psikolojisi ve Bebeğin Etkilenmesi
Psikolojik problemler dendiğinde akıllara huzursuzluk, anne adayındaki depresyon, aşırı stres, kaygı sorunları, duygusal durumların değişmesi gibi problemler gelebilir. Bir anne adayının çok fazla stres altında olması bebeğe de yansıyacaktır. Yani bebeğin stresli bir birey haline gelmesine neden olur. Anne adayının devamlı bir şeyden kaydı duyması bebeğe de etki etmektedir. Bebeği pısırık, korkak ve kaygılı bir birey haline getirir. Anne adayındaki huzursuzluk duygusu da bebeğin kendini huzursuz hissetmesine neden olur.
Bebeklerde uyku problemi makalemizi de okuyunuz.
Yani anne adayındaki psikolojik problemleri bebeklerden ayrı bir şekilde düşünmek mümkün değildir.

Anne Adayları Depresyona Dikkat
Bu problemler içerisinde en şiddetli şekilde kendini gösteren durum ise, depresyon sürecidir. Ciddi anlamda hem bebeği hem de anneyi etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Hamilelikte psikolojinin bebeğe etkisi inanılmaz derecede büyüktür. Bu anlamda en sık karşılaşılan durum da depresyon rahatsızlıklarıdır. Anne adayları, bilhassa gebelik sürecinde depresyon rahatsızlığı geçirme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. Bu durumun böyle olmasında pek çok sebep mevcuttur aslında.
Gebelik En Hassas Dönemdir
Gebelikte yaşanan güçlük ve problemler, anne adayının gebelik sürecine alışması, gebelikte eşinden destek alamaması, kendisini yalnız hissetmesi, gebelikte yaşanan rahatsızlıklar, iş yükünün fazlalaşması, bebeğini kaybetme endişesi, eşin ilgisiz olması ya da yaşanan problemlerle tek başına savaşamaması gibi pek çok durum sayılabilir.Bu gibi sebepler bir anne adayını depresyon sürecine itebilir. Elbette ki bebeğin bu yaşananlardan etkilenmemesi mümkün değildir. Hatta bu etki anne karnında gelişmekteyken de başlamaktadır. Bu yüzden hamilelikte psikolojinin bebeğe etkisi son derece kritiktir. Anne karnında gelişen bebek, mucizevi şekilde annenin yaşamış olduğu stresi, sıkıntıları ya da hüzünleri algılayabilirler. Bu durum da bebeğin olumsuz etkilenmesine neden olur. Anne psikolojisi ve yaşanan sıkıntılar psikiyatrik, bilişsel, duygusal, sosyal ya da zihinsel durumlarda da olabiliyor.