Asırlardır insanların kulaklarının delindiğini biliyor muydunuz ? Tek sıkıntı, delindikten sonrasında kulakların enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya kalması. Bir kulak piercingi harika bir görüntüye sahip olsa da, dikkatsizlik sebebiyle kötü bir enfeksiyon kapmaya değmez.
İşte yeni delinen kulağın enfeksiyon kapması nasıl önlenir ve buna dair ipuçları.
Saygın Bir Piercing Mağazası Seçin
İyi bir piercing mağazası, bütün ekipmanlarının steril olmasını ve piercingin yapılacağı ortamın temiz olmasına dikkat eder. Kulağınızı deldirirken, işleme başlamadan önce bunu icra eden kişinin ellerini düzgün bir şekilde yıkadığından yada eldiven taktığından emin olun. Ayrıca piercingi yapmadan ilkin kulaklarınıza özel bir bakteri öldürücü sıvı, sabun uygulamalıdırlar. Birinin evinde kulaklarınızı delmesine izin vermeyin.
Yeni Delinen Kulağın Enfeksiyon Kapması Nasıl Önlenir? Kaliteli Küpeler Takın
Sahip olduğunuz ilk küpeler, özellikle kulağınızdaki delikten içeri giren kısım altın olmalıdır. Altının şişmeye ya da enfeksiyona sebep olma olasılığı daha düşüktür. Altın olmayan, adi bir küpe seçerseniz, metale karşı alerjik reaksiyon veren kulak delikleriniz olabilir.
Bakım Sonrası Talimatları Takip Edin
Kulaklarınızı ilk kez deldirdikten sonra, kulaklar tamamen iyileşene kadar küpeleri yerinde bırakmak gerkemektedir. Bu genellikle ortalama dört ila altı hafta devam eder. Onları yerinde bırakmamayı seçerseniz, delikleriniz kapanabilir ve tüm delme işlemini baştan yapmanız gerekebilir.
Mikropları delinmiş kulaklarınızdan uzak tutmanız oldukca önemlidir, bundan dolayı kulaklarınızı her zaman temiz tuttuğunuzdan emin olun. Piercingi takip eden birkaç gün süresince kulaklarınızı kulak temizleme solüsyonu, antibiyotikli merhem yada tuvalet ispirtosu ile yıkamanız gerekecek. Bu, kulak enfeksiyonu riskini önemli seviyede azaltacaktır.
Delinmiş Kulakları Temiz Tutun
Yeni delinen kulağın enfeksiyon kapması önlenebilir, temizliği sağlamak için günde iki kez aşağıdaki adımları uygulamanız önemlidir:
Mikropların parmaklarınızdan yayılmasını önlemek için ellerinizi iyice temizleyin.
Bir bez yada pamuk top kullanarak kulak memesine antibiyotik merhem veya alkolü uygulayın.
Kulağınızdayken küpeyi dikkatlice ve nazikçe döndürün.
Kulağınız tamamen iyileştiğinde, her gece uyumadan ilkin küpelerinizi çıkarın. Onları ilk çıkardığınızda, alkolle dikkatlice yıkayın. Aynısı, takacağınız öteki küpeler için de geçerlidir.
Enfekte Bir Piercingin İşaretlerini Bilin. Kulak ağrısı
Yeni delinen kulağın enfeksiyon kapması gibi bir durum olabileceğinden endişeleniyorsanız, kulak memesi bölgesinin kırmızı, şiş, ağrılı ve sıcak olup olmadığını deneyin. İrin sızması da mümkündür. Enfekte bir piercingin bakımını yapmanın doğru yolunu öğrenin.
Ucuz Küpeleri Güvenle Takmayı Öğrenin
Bir çift ucuz küpeyi seviyorsunuz fakat onları her taktığınızda enfeksiyon kaptığınızı fark ettiniz. Bazı insanlar ucuz metallerden yada nikel içermeyen malzemelerden yapılmış küpelere karşı hassastır. Küpeleri atmak veya kulaklarınız için pahalı mücevherlerle dolu bir ömür sürmeniz icap ettiğini düşünmek yerine, kulaklarınıza ve küpelerin metaline doğrudan teması önlemek için küpenin kulak memesine giren ucunun üzerine renksiz oje sürmeyi kontrol edin.
Hemen harekete geçin
Delinmiş bir kulağın enfekte olması alışılmadık bir durum değildir, ancak kendi haline düzelmesini beklemek hatadır, enfeksiyon sizi hasta edebilir ve daha da yayılabilir. Ateşiniz varsa, deliğin ötesine yayılan kızarıklık/şişlik varsa ya da küpe kulağa takılıyorsa soruna özellikle dikkat edin. Bu senaryoda en iyi fikir, enfeksiyonu iyi bir biçimde nasıl tedavi edeceğiniz konusunda öneri almak için bir hekimi aramaktır. Muhtemelen antibakteriyel merhem uygulaması da dahil olmak suretiyle bir kulak temizleme rutini önereceklerdir.
Bir kulak enfeksiyonu düzgün biçimde tedavi edildiğinde, muhtemelen bir veya iki hafta arasında tamamen ortadan kalkacaktır. Bu bittiğinde, kulaklarınız normale dönecektir. Yeni delinen kulağın enfeksiyon kapması riskine karşı tedbirlerinizi alın.