Mide hastalıklarından reflü hastalıklar arasında en fazla görülenlerin başında gelmektedir. Mide duvarlarında hasar oluşturmayan bu rahatsızlık tamamen yemek borusu başlangıcında gerçekleşir. Birçok nedeni bulunan reflünün en büyük sebeplerinden bir kaçı; stres, yeme içme bozukluğu ve obezite olarak sayılabilir. Reflünün belirtileri eğer gastrit ile birlikte olur ise o zaman dayanılmaz mide gazı ile bu rahatsızlığı çeken kişi baş etmek zorunda kalır. Reflünün belirtilerini tamamen ortadan kaldırmak veya bir kısmını hafifletmek için yeme içme düzenine dikkat etmek gereklidir. Tüketilen gıdaların sınıfları da reflünün ateşlenmesine veya sönmesine neden olmaktadır. Gece saatlerinde çok daha belirgin olarak belirtileri hissedilen reflününşikayetlerini azaltmak için siz değerli okurlarımıza yazımızın alt kısmında uzman önerileri hazırladık.
Reflü Hastalarının Yaşam Kalitesini Artırmak İçin Öneriler
Stresten Uzak Durmak:
Stres hemen hemen her hastalığın ana yapısını oluşturmaktadır. Bazı hastalıkların günümüzde oluşumu bile sadece stres üzerine kuruludur. Çok stresli kişilerde görülen reflü hastalığı bu hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak için stresten uzak durmak şarttır. Stres yapıcı ortamlardan kişi uzak kaldığında mide yanmaları, mide suyunun ağza gelmesi gibi belirtiler ortadan kalkacaktır.
Yatak Başında Bulunan Yastık Yüksek Tutulmalı:
Mide suyunun ağza gelmesi ile reflü hastaları çok rahatsız olmaktadır. Mide suyunun ağza gelmemesi için gece uyku esnasında kişinin baş kısmı mutlaka beden kısmından epeyce yüksekte olmalıdır. Bu şekilde uyku moduna geçildiğinde kişi reflüşikayetlerini hissetmeyecektir.
Gece Geç Saatlerde Yemek Yememek:
Geç saatte yemek yemek her kişi için çok büyük zarar içermektedir. Fakat reflü hastaları için daha fazla rahatsızlık verici zararı vardır. Zira gece geç tüketilen yemekler midede daha sindirilmediği için kişinin yemek borusu ucuna akşam geç saatte yediği gıdalar gelecektir. Bu da mide yanması ve boğaz yanması ile birlikte reflü krizleri ile birlikte kişinin yoğun bir şekilde öksürmesine neden olacaktır. Akşam yemeği gece yatmadan en az iki saat önce tüketilmelidir.
Acı Ve Asitli Yiyeceklerden Kaçınma Reflü İçin Önemlidir:
Reflü hastalığının baş düşmanlarından birisi olan acı ve asitli gıdalardan reflü hastaları kaçınmaları gerekir. Zira asit oluşumu midede boğaz kısmının tahriş olmasına neden olur. Bu acı gıdalar için de aynı etkinin görülmesi ile sonuçlanacaktır.
Burun eğriliği ameliyatı makalemizi de okuyunuz.
Alkol Ve Sigara Mide Asidini Çoğaltır:
Mide asidi üzerinde en çok etkisi olan alkol ve sigaradır. Bu nedenden dolayı reflü hastaları alkol ve sigaradan uzak durmaları gerekir.