Hamilelik sürecinde hormonal değişimler çok hızlı bir şekilde olduğu için anne adaylarında çeşitli hassasiyetlere sebep olabilir. Bu değişimler östrojen ve progesteron hormonlarının artış ve azalışlarını içeren değişimlerdir. Buna bağlı olarak da koku alma duyusu çok hassaslaşabilir. Tat ve yeme alışkanlıklarında değişiklikler olabilir. Hamilelikte bulantı olması hemen hemen her anne adayının belirli aylarda yaşadığı bir durumdur.
Bu dönemde bulantı ve kusma gibi durumların oluşması ortalama 4. ve 8.haftalarda görülür. Her anne adayında sabit olmamakla birlikte doğuma kadar bulantı ve bunun gibi durumlar görülebilir. Bunun yanı sıra hamilelikte mide yanmasının nedenleri arasında hormonal değişim ve bebeğin mideye yapmış olduğu baskı söz konusu olur.
Hamilelikte Bulantı ve Bulantıya İyi Gelen Çözümler
Mide bulantısı gebelik süreci boyunca çoğu anne adayının karşılaştığı bir durumdur. Mide bulantısına neden olan temel faktörü bulmak bulantıyı tedavi etmek için büyük bir önem taşır. Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen çözümler şu şekildedir:
- Mide bulantısı hissedilmeye başlandığı andan itibaren anne adayı nefes egzersizi uygulaması yaparak rahatlamaya çalışabilir.
- Gün içerisinde bulunulan ortamın birkaç kez havalandırılması mide bulantısını azaltabilir.
- Az ve sık beslenmek mide bulantısını azaltabilir.
- Taze limon veya nane koklamak mide bulantısını minimuma indirebilir.
- Hekim önerisi doğrultusunda bitki çayı tüketimi mide bulantısını önemli ölçüde yok edebilir.
Anne adayı, gebeliği süresince doktorunun kontrolünde bulunmalı ve hekiminin vereceği alternatif tavsiyelere de uymalıdır.

Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Çözümler
Hamilelikte mide yanmasının nedenleri arasında hormonal değişimler ve bebeğin mideye yapmış olduğu baskı görülebilir, diye daha öncede bahsetmiştik. Hamilelik sürecinde mide yanmasına en iyi gelen besinler ise ılık süt ve ılık yoğurttur. Özellikle mide reflüsü olan anne adayları asitli, baharatlı,gazlı yiyecek ve içecekler tüketmemelidir. Mide yanmasına iyi gelen diğer yiyecekler ise lifli gıdalardır. Lifli gıdaların tüketilmesi hem bağırsak hem mide için sağlıklıdır.
Çocuklarda ateş düşürücü kullanırken dikkat etmek gereklidir, makalemizi de okuyunuz.
Doktor önerisi haricinde mide yanmasını önlemek amacıyla ağır ilaçlar tüketilmemeli ve mide sağlığına dikkat edilmelidir. Gebelik sürecinde mide yanması genellikle son aylara kadar görülür. Bunun nedeni bebeğin gelişimi esnasında büyümesine bağlı olarak mideyi sürekli bir şekilde sıkıştırması ve midenin şeklini değiştirmeye çalışmasıdır.
Neşeli Süs Evim
Ocak 17, 2021Hamileliğin sonlarına doğru mide yanmasını yaşayanlardanım. Verdiğiniz öneriler harika. Emeğinize sağlık.