Ne zamanki havalar serinler, gün boyu açık olan kapı pencereler kapanır, artık akşamları üzerimize ekstradan polar veya ayağımıza çorap giymeye başlıyorsak; bilin ki grip aşısı zamanı geliyordur.
Sonbahar, genellikle kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemi zayıf olan 65 yaş üstü, kronik rahatsızlıkları olan, diyabet, böbrek hastası ve astım gibi şikayetleri olanlar için grip aşısı yaptırmanın en uygun zamanlarıdır. Zira bu tip rahatsızlıkları olanlar, normal insanlara göre, en ufak etkilere bile zayıf bir savunma mekanizmasına sahip olduklarından tehlike altındadır.
Grip aşısı, hasta olmadan yaptırmalı
Risk grubunda olsun ya da olmasın, grip aşısı yaptıracakların dikkat etmesi gereken ilk kural budur. Grip aşısı, hasta olmadan önce yapılmalıdır. Amacı, koruyucu olan bir aşı olduğu için, hastalık ile mücadele gibi bir etkisi yoktur. Ayrıca, her yıl için ulusal veya uluslar arası sağlık kurumları tarafından, değişim ve gelişim gösteren virüs ve mikroplar için farklı aşı formülleri uygulanmaktadır. O yüzden, her sene git gide etkisini arttıran bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun farkında olalım.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Bit nedir? Nasıl korunulur?
İşte bu yüzden, özellikle bazı yaş grupları için her sene son bahar zamanı yapılması şiddetle tavsiye edilen aşılardan birisidir.
Aşıların genel yapısı, tedbir amaçlı kullanıldığı hastalığın zayıflatılmış mikrop veya virüslerden oluşmaktadır. Bu zayıflatılmış organizmalara karşı, vücudun kendi koruyucu sistemini geliştirmesi amaçlanmaktadır. Aşıdan sonra, eğer bir süre grip belirtileri görüyorsanız, düşükte olsa sebebi budur.
Aşıları, artık eczanelerde dahi yaptırabildiğimiz gibi; aşı grubunun yaşına ve fiziki yapısına bakarak daha gözetimli biçimde aile hekimliklerinde veya sağlık ocaklarında yapılması da uygun olacaktır.