Özbekistan’ın Başkenti Taşkent hakkında merak ettiğiniz her şeyi makalemiz de bulacaksınız. Büyüleyici bir ruha sahip bu şehri ziyaret etmek isteyenler için seyahatlerini dikkatli bir şekilde planlamalarını ve şehrin tadını çıkarmalarını öneriyoruz.
Özbekistan’ın Başkenti Taşkent ve Büyüleyici Havası
Orta Asya Türk tarihindeki yeri düşünüldüğünde, Taşkent’ in bıraktığı ilk izlenim hayal kırıklığına yol açabilir. Ama bir kez Sovyet mimarisinin yarattığı ilk şoku atlatınca, şehrin hala bozulmamış çok sayıda mimari örneğiyle ve Özbekistan’ın kozmopolit 21. yüzyıl başkentiyle karşı karşıya olduğunuzu anlarsınız.
Taşkent bütün İpek Yolu şehirleri gibi romantik ve çalkantılı bir tarihe sahiptir. Sekizinci yüzyıldaki Arap işgalinden başlayarak önemli bir ticaret ve kültür merkezi olana kadar büyüyüp gelişmiştir. Cengiz Han ve Moğol akıncılar tarafından yerle bir edilmiş, Timur’un yönetimi altında eski zenginliğine yeniden kavuşmuş ve Orta Asya’nın en zengin şehri haline gelmiştir.
Taşkentin Tarihi
On dokuzuncu yüzyılda Çiftlik Rusya’nın eline geçmiş ve tarihi şehrin doğusuna Avrupai bir bölge yapılmıştır. Bununla beraber şehrin neredeyse tamamı hem 1917 Rus Devrimi sonrasında, hem de 1966’da bütün bölgeyi etkileyen korkunç depremde yıkılmıştır.
Bugün Sovyet planlamacıların dokunmadan bıraktığı tarihi şehrin kalıntıları şehrin batısında, camileri, medreseleri ve kerpiç evleriyle görülmeye değer bir yerdir. Barakhan Medresesi ve Kaffal Şaşı Türbesi ile iki caminin yer aldığı Hasret imam Meydanı 16. yüzyıldan kalmadır. Dokuzuncu yüzyıldan kalma çarşıda 2.000 yıldan bu yana faaliyet gösteren büyük, rengarenk Eski Cuva Pazarı bulunur. On beşinci yüzyıldan kalma cami ve 16. yüzyıl Kukeldaş Medresesi de yakınlardadır.
Taşkent yerel yönetimi alt yapı çalışmalarına büyük bir bütçe ayırmaktadır. Ağaçlıklı caddeleri, güzel parkları, çeşmeleri ve mükemmel toplu taşımacılığıyla kesinlikle gidilmesi gereken etkileyici bir yerdir.
Ne Zaman Gidilmelidir: ilkbahar ve sonbaharda gidilebilir.
Hinduizm nedir makalemizi de okuyunuz.
Kaçırılmaması Gerekenler:
Prens Romanov’un Sarayı. Eski el yazmalarının saklandığı bir kütüphanenin de yer aldığı Halt-ı imam Medresesi (Telyaşayah Camisi). Devlet Sanat Müzesi. Dekoratif ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi. Moskova’daki Lenin’in Mozolesi’ni tasarlayan Sovyet mimar tarafından yapılan Al)SirNevai Opera ve Bale Tiyatrosu. Yunus Kağan Türbesi.
Bilinmesi Gerekenler: Taşkent, yeraltı tren hattının olduğu tek Orta Asya şehridir. İstasyonlardan her biri tanınmış Özbek sanatçılar tarafından tasarlanmıştır ve özgün sanat çalışmalarıdır.