Gaziantep gezi rehberi bu ilimize seyahat gerçekleştirmek isteyenler için bütün detaylar düşünülerek hazırlanmıştır. Gaziantep ilinde ilk olarak nerelere gitmek gerekir? İşte cevabı makalemizde okumaya devam ediniz.

Gaziantep Gezi Rehberi
İlk durak Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı Gaziantep’in simge mekanlarından. Günümüzde hala bire bir işlemelerde yapılmakta sadece bakır değil, alüminyum, ahşap ve cam ürünler sergilenmektedir.Sonraki duraklarımız Zincirli Bedesten ve Almacı Çarşısı. Her iki çarşıda rengarenk yiyecekler, çarıklar ve bir çok ürün görebilirsiniz.

Almacı Çarşı’sında oldukça güzel baharat ve gıda satıcıları bulunuyor. Bunlardan Almacıoğlu Gıda arkadaş tavsiyesi üzerine bizim seçimimiz oldu. Aradığınız hemen hemen her lezzeti bulabileceğiniz bu dükkandan bizler ev salçası, Antep fıstığı, cevizli sucuk, zahter ve ipek pul biber aldık. Baharat konusunda oldukça geniş seçenek imkanınız mevcut görünüyor.
Almacı Çarşı’da tüm Gaziantep seyahatimizin en güzel duraklarından birinde Elmacıoğlu Güllüoğlu‘nda tatlı molasını muhakkak yapmalısınız. Baklavaların ılık servis edildiği bu huzur verici küçük tatlıcı Gaziantep’in ilk baklava imalat ve satış yeriymiş. Şans eseri baklavanın tarihini tatlılarımızı yerken gelen gezi kafilesi rehberinden dinledik.
Gazinantepte Ne Yenir?
Gaziantep’te yemek denilince akla gelen iki önemli mekandan İmam Çağdaş ve Kebapçı Halil Usta ziyaretlerimizden bahsetmek istiyorum. Zira her iki kebapçıda muhakkak gidilmesi gerekenler listesinde yer alıyor.İmam Çağdaş ne çok modern ne de çok yerel bir ortama sahip. Girer girmez tatlı reyonundaki hareket göze çarpıyor. Kutu kutu baklavalar Türkiye’nin her yerine kargolanıyor. Bu arada öğrendiğimize göre 2 kg ve üzeri için geçerli bu servis. Üst kata çıkıyoruz ve balkon kenarı bir masada oturuyoruz. Seyahat boyunca iki kere geldiğim bu mekanda gündüz ve gece farkını gözlemledim. Daha rahat bir yemek için öğleden sonrayı tavsiye ediyorum, zira her daim kalabalık bir yer.
Gaziantep Yemek Kültüründe Bir Numara
İlk ziyaretimde lahmacun, karışık Ali Nazik kebabı, ve karışık tatlı sipariş ettik.
Lahmacunu çok farklı diyemeyeceğim ama Ali Nazik gerçekten denenmeli. Kıymalı (kebap) ve Etli (kuşbaşı) olarak iki çeşidi mevcut ben karışık denedim. Lezzet olarak çok başarılı. Tatlı tabağı da gayet iyiydi. İkinci ziyaretimde tattığım karışık kebap da güzel. Ama Ali Nazik muhakkak tadılmalı.
Diğer bir kebapçı yerel halkında tavsiye ettiği (zira yerel insanlar İmam Çağdaş’ı pahalı diye eleştiriyorlar ki ben çok da aynı fikirde değilim) Kebapçı Halil Usta’dayız. Burası tam anlamıyla mahalle kebapçılığından şehrin simgelerinden birine dönmüş. Buranın önde gelen lezzeti küşleme. Biz hem küşleme hem kebap tattık. Hepside gayet güzel. Ancak mekan olarak Halil Usta tam anlamıyla yerel bir yer. Mahalle arası, eski ama tıklım tıklım dolu bir yer. Tercih tamamen sizlere kalmış.

Yeme-içme üzerine üç mekandan daha bahsetmek istiyorum. Bunlar Tahmis Kahvecisi, Cumba Künefe ve Kadayıf ile Orkide Pastanesi.
Tahmis Kahvecisi Gaziantep’in geleneksel kahve mekanlarından birisi. Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Çarşısı yanında, karşılıklı iki mekana sahip kahvecinin bir mekanı açık alan diğeri kapalı alan. 380 yıldır hizmet veren Türkiye’nin en eski kahve evlerinden Tahmis’deMenengiç Kahvesi denenilmesi tavsiye edilen lezzetlerden. Bir kahve düşkünü olmadığım için arkadaşlarımın yorumunu dinledim ki farklı farklı idi lezzete dair.
Tahmis Kahve’sinin dostane görevlisi gezi için geldiğimizi öğrenince bize bir rota çıkardı. Hemen hemen benzer mekanların olduğu listede Cumba Künefe ve Kadayıf isminde farklı bir yer olunca burayı denemeye karar verdik. Burası daha çok şehrin yerli sakinlerinin gittiği, adı üzerinde tatlı servisi yapılan bir yer. Özellikle “Hasır” adı ile bir tatlı yememiz istendi. “Hasır” içi Antep fıstığı dolu bir çeşit künefe. Ancak en küçük porsiyonu dahi bize büyük geldiği için bitiremedik. Ancak sunum olarak kavrulmuş Antep fıstığı ve kaymaklı meyve tabağı ile geldiği için gayet güzel görünüyordu. Akşam yemeği sonrası denenebilir bir lezzet olarak düşünüyorum.
Şile ve Ağva gezi notları okumayı unutmayın.
Orkide Pastanesi Son Durak
Bahsedeceğim son lezzet durağı Orkide Pastanesi.
Kahvaltı için kesinlikle gidilir. Tabii amacınız Beyran içmek ise tavsiye edilen yer Metanet Lokantası ama benim gibi yöresel kahvaltı isterseniz Orkide Pastanesi gerçekten başarılı. Yöresel kahvaltıda yok yok denebilir. Peynir tabağı, zeytin tabağı, bal, meyve reçelleri, patlıcan kızartma, kibrit patates kızartma, yumurta, nohut, falafel, lor tabağı, hellim/sucuk gibi gerçekten göze hitab eden bir güne başlangıç yapabilirsiniz.
Gelelim Gaziantep’in en önemli tarihi mekanlarından birine. Zeugma Mozaik Müzesi ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en güzel müzelerden biri. İki ana binada sergilenen mozaikler, M.S. 2. yy’ın Fırat kenarındaki yaşamı ile ilgili ipuçları veriyor. O küçük mozaik taşlarından oluşturulan şaheserler çok etkileyici. Her ne kadar çoğu mozaik tarih içinde zarar görmüş olsa da iyi korunabilen kalan parçalar sizi etkilemeye yetebilir. Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırındaki Zeugma şimdiki adı ile Belkıs bölgesi bir zamanlar 80,000 kişiye ev sahipliği yapmış görkemli bir şehir. Şehirdeki villaların avlu ve bahçelerini süsleyen bu çoğu mozaik muhakkak görülmeye değer. Tabii “Çingene Kızı” mozaiği müzede özel bir alanda kendine yer bulmuş. Gaziantep gezi rehberi önerilerimiz umarız hoşunuza gitmiştir. İyi seyahatler dileriz.