Pandemi’de çocukla ev hayatı ebeveynleri özellikle anneleri son zamanlarda çok zorlamaktadır. Çocuk gelişiminde sosyalleşmenin payı çok büyüktür. Çünkü bu sayede çocuklar nasıl bir etki ve iletişim bağını kuracaklarını öğrenirler, hem de ebeveyni ile olan bağın çok daha fazla kuvvetlenmesini sağlarlar.
Pandemi’de Çocukla Ev Hayatı Oldukça Zorlayıcıdır
Okulunda etkisi bu kuvvetlenme de yüksek oranlardadır. Ancak şimdi yaşanılan süreçte okulun olmaması, arkadaş görüşmelerinin olmaması, sosyal hayatın olmaması gibi gibi uzayan olumsuz liste; eve kapanan çocuklar ve sadece yanlarında olan ebeveynlerle bir şeyler paylaşma çabasına girerler. Her çocuk ailesiyle vakit geçirmekten hoşlanır ancak diğer taraftan arkadaşlar denildiğinde de akan sular durur.
Çocukların Herşeyden Uzak Halleri ve Sıkıntı Dolu Günler
Şu sıralar hangi çocuğa sorulursa sorulsun; okulu özledim lafı ile karşılaşılır. Oradaki sosyal etkileşimlerin çocuğa kazandırdıkları ve aldığı mutlulukla birlikte okul yaşamı, spor yaşamı, ikili ilişkiler ve derslerin çok daha keyifli yürümesi gibi seçenekler özlenmiştir. Çocuklar evde yaklaşık 9 aydır bir bilgisayar ekranına bağlı olarak ders yapmaya çalışmakta, en önemlisi anlamaya çalışmaktadır. Bu da ayrı bir sıkıntıdır. Yüz Yüze iletişimin ne kadar önemli olduğu bu dönemde hemen herkesçe çok iyi anlaşılmıştır.
Pandemi dönemi okul öncesi çocuklarda, oyun grubu altında gidenlerde bile istek barındırma aşamasındadır. O 2 saatlik süreçte arkadaşlarla beraber bir oyunu oynamak bile onlar için farklılıktır, aktivitedir, paylaşımdır. Aynı şey ilkokul ve ortaokul dönemindekiler için de geçerlidir. Hele hele yeni bir sınıf başlangıcında olanlar gerek yeni arkadaşlarını gerek yeni öğretmenlerini tanıma heyecanında iken bir virüsün ortaya çıkması ve eve kapanmalarla gelen bu uzun süreç ciddi etkiler bırakmaya yetmiştir. Çocuk ve gençlerde özellikle sosyal açıdan yaşanan bu izolasyon durumu ruh sağlığı açısından ileri boyutlardadır.
Çocukları Motive Etmenin Yolları
Pandemi’de çocukla ev hayatı deyince motivasyon problemi de ortaya çıkmaktadır. Motive etmek gerçekten zor bir durumdur hele hele karşınızdaki bir çocuk ya da ergen bir gençse bu çok daha zordur. Karantina, evde kal deyişleri, dışarı çıkma yasağı gibi deyimler olumsuz etkilerle insan üzerine yaklaşım sergiler. Bu olumsuz haller otomatikman aile içi ilişkilere de yansır. Ergenlerin yeni yeni başlayan sosyal hayatlarının ellerinden alınması ile ciddi anlamda motivasyon düşüklükleri başlar. Bunun da düzelmesi tamamen ebeveyn ilişkisi ile ilgilidir.
Pandemi döneminde nasıl sakin kalırız makalemizi de okuyunuz.
Öncelikli olarak bu durum yaş gruplarına göre uygun bir dille anlatılmalıdır. Daha sonra çocuğun ya da gencin öncelikle duygusal yaklaşımları dikkate alınmalıdır, hatta gerekirse profesyonel desteğe başvurulmalıdır. Pandemi dönemi bir çekirdek ailenin 7/24 birlikte olduğu dönemdir. Bu nedenle de kriz anları çok olacak beraberinde tartışmalar da hat safhada yaşanabilecektir. Bu görüntülerden mümkün olduğunca çocukları uzak tutmak gerekli olandır. Hangi yaşta olursa olsun çocuk evde annesi ve babası ile birlikte kaliteli zaman geçirmek ister. Çünkü evde kaldığı dönemde öncelikli sorumluluğu canlı derslere katılıp okul performansını düzenlemektir. Arda kalan zamanlarında da sevdiği insanların kolları altında keyifli zamanlar geçirmeyi beklerler. İletişim her zaman olmazsa olmaz kural olup aile bağlarının güçlü kalmasına yardımcı olunmalıdır.