Türkiye’de emlak piyasası ciddi bir yükselişte olsa da konut kiralama esnasında kiralar aynı şekilde artmıyor. Bu durumun en önemli sebepleri arasında yeni konut projelerine gösterilen ilgi ve konut kredilerinde düşen faiz oranları gösterilebilir.
Konut stoklarında yaşanan artış, kiraların düşmesine neden oldu. Satılık konut piyasasında 2020’nin ilk 10 aylık döneminde görülen durgunluk konut kiralama, kiralık daire fiyatlarında da negatif etki gösterdi. Yatırım amacıyla alınmış ancak kiralanamayan daireler için konut sahiplerinin fiyatları düşürmesi, ister emlakçı aracılığıyla gerçekleşen isterse de direk yapılan işlemlerde kendini net bir şekilde ortaya koydu. 2012 yılında etkili olarak hissedilen kentsel dönüşüm sürecinde çok revaçta olan kiralık daireler konutların sahiplerine teslim edilmesiyle birlikte birer birer boşalmaya başladı.
Çocuk odası dizaynı makalemizi de okuyunuz.

Konut Kiralama ve Kiralık Daire Piyasasında Yaşanan Durgunluk
Son 3 yıl içinde özellikle büyükşehirlerde görülen Suriyeli mülteciler kiralık daireler üzerinde fiyatların artmasına neden olmuştu. 2020 yılı boyunca bu sürecin sonuna gelindi. Genellikle yıllık olarak hazırlanan kiralama sözleşmeleri yenilenirken TÜFE oranında zam yapılıyor.
- Sistemin fiili rakamlarının üzerinde kira artışının mümkün olamaması yapılan zamların %10 oranlarında kalmasına neden oldu.
Kiralık dairelerde konut kiralama fiyatlarının özellikle düşüş gösterdiği semtlerin başındaysa arz talepten kaynaklanan dengesizlikler nedeniyle Fikirtepe, Bağdat Caddesi ve Esenler ön plana çıkıyor. Bu bölgelerin tümünde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı bir şekilde sürüyor olması da bir neden olarak görülebilir.

Konutlar Ofislerle Yarışacak Düzeyde
Gayrimenkule yatırım yapmayı sevenler özellikle daha yüksek kira getirisi olması ve kendini konuta göre daha kısa sürede amorti edebilmesi nedeniyle ofisleri ya da ticari mekânları tercih ediyor. Bu bilginin yanı sıra yeni ve kaliteli konut projelerinin en az ofisler kadar karlı olduğu da söylenebilir. İstanbul’da konutlardaki amortisman süresi 17 yıl civarındayken yeni konut projelerinde 15 yıla kadar inebiliyor. Burada en önemli konu lokasyon.
- Toplu taşıma seçeneklerine yakın prestijli ve temalı konutlar yatırımcılardan özel ilgi görürken, bu dairelerin satılma ve kiralanma imkânı da çok daha kolay oluyor.
İstanbul’da değişen ve gelişen ulaşım imkânları Anadolu ve Avrupa Yakası’nda değişik bölgelerin popüler olmasını sağlarken zaten değerli olan bölgelerde de talep hala en yüksek seviyede duruyor. Son dönemlerde çok sık karşılaşılan rezidans uygulamaları da kiralık daire, konut kiralama piyasasına ciddi bir alternatif oluşturarak işlerin negatif yönde etkilenmesini sağlıyor.