İcra takibi başlamadan önce bilinmesi gerekenler. Öncelikle bir kişinin herhangi bir firmadan veya şahıstan çek, senet, kredi vb. gibi borç yapılanmasından doğan ve konunun yasal yollara uzantısına icra takibi denir. İcra takibi başlatılmadan önce borçlu olan kişinin ödenmemiş senet, çek, kredi vs. borçlarının belirli bir günde ödenmediği kanıtına varılmış olması gerekmektedir. İcra takibi başlatıldıktan sonra yasal olan süreç içerisinde borcun ödenmesi için hukuki yollara başvurulma noktasıdır.
Borcumu ödeyemedim ne olur?
Eğer bir kişi borcunu ödeme konusunda gecikme veya hiç ödememe gibi bir durumda ise alacaklı firma veya şahıs karşı tarafa icra takibi başlatması yasal olarak hakkıdır. Konu ile ilgili yasal olan işlemler devam ettiği sürede ise borçludan bu tutarı almak için öncelikle üzerine kayıtlı gayrimenkul, maaş, araç, bankahesabı gibi mal varlığı sorgulanır ve üzerine bloke koyma hakkı vardır. Borçlu buna rağmen ödeme yapmadı ise adreslerine bulunan icra müdürlüğünden tebliğ olmuş dosya için adrese işlem talimatı için başvuru yapar ve adrese geçiş yapabilir. Önemli hususlardan birisi ise avukatlık olan bir dosyanın faiz ve vekâlet ücretleri her avukatlık bürosu dosyalar için kendileri için belirlenen vekalet ücretini asıl alacağına ekler dolayısıyla bunu da ödemek borçluya düşüyor adrese gelen memur evde bulunan lükse kaçan eşyaları listeye ekleyebilir verilen sürede tekrar ödenme yapılmaz ise eşyaları kaldırtabilir. Ancak günümüzde yeni çıkan yasalarla birlikte ev adresinden eşya kaldırma işi biraz zorlaştı.

Evime icra gelmemesi için ne yapmalıyım?
Öncelikle bu tür işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle icra takibinin kesinleşmesi gerekmektedir. Dosya ile alakalı miktarda bu durumda önemlidir. Örneğin ( 1000 ila 2500 TL arası borcunuz var ise bunun için ev adresine gelinmez.) ancak 1000 TL borç 10 yıl içinde inanılmaz faize çıkarsa ozaman adrese işlem talimatı alının adrese gelen memur aynı gün eşya kaldırmaz öncelikle eşyaları not eder. Ardından belli bir süre sonra ödenmezse eşya kaldırtabilir. Örneğin; bir evde bulunan plazma TV alınabilir laptop alınabilir lükse kaçan her türlü eşya alınabilir. Yasal olarak kısıtlı hakkınız bulunabilir örneğin olan faize itiraz etmeniz. Karşı dava açmanız gibi durumlarda icra takibi mahkeme süresince durabilmektedir. Eğer mahkemeyi karşı taraf kazanırsa dava masraflarınıda siz ödemiş olacaksınız.
Hukuk Bürosunun Sunabileceği İmkan Var Mı?
Elbette bazı hukuk büroları bu konuda sizlere yardımcı olabilir. Sonuç olarak icra takibini başlatan ve adresinize işlem bilgisi alan kurum hukuk bürosudur. Size taksit imkanı aylık düzenli bir şekilde sunabilir onun dışında icra taahhüdü verebilirsiniz. O nedenle hukuk büroları ile anlaşma yoluna gitmek yapacağınız en önemli hamle olacaktır. Ancak hukuk bürosuna vereceğiniz icra taahhüdü ödemesini yapmadığınız takdirde tarafınıza hapis davası açmaya hakkı vardır. Ancak sizler hukuk bürosuna borcunuzu ödemeden önce asıl alacak, vekalet,faiz gibi girişi yapılan ücretlerin tutarını muhakkak sormanızda fayda var.
Banka kredi vermiyor, ne yapmalıyım? makalemizi de okumalısınız.
İlamlı-ilamsız icra takibi nedir?
Açılan dava sonunda mahkeme tarafından verilen kararı yazı beyan ile gösteren resmi belgeye ilam bu kararın devamında açılan icra takibine ise ilamlı icra takibi denir. İlamsız icra takibi söz konusu herhangi bir belge olmaksızın başlatılan evraksız takip adını alır.