Doğum hazırlığı doğuma yaklaşık olarak 2 hafta kala yapılabilir. Doğuma hazırlık yaparken en önemli unsur anne adayının doğum sürecine hazır olmasıdır. İsteğe bağlı olarak gebelik sürecinde doğum öncesi hazırlık için gebelik ve doğum kurslarında eğitim almak tercih edilebilir. Bu eğitim için anne adayı kendini hazır hissediyorsa süreç başarı ile tamamlanacaktır.
Doğum hazırlığı, annenin gebelik sürecinden başlayarak bebeğin doğumuna ve doğum sonrası ilk 28 gün bakımını kapsar. Bu süreçte anne ve bebeğin birbirine uyum sağlaması desteklenmesi gereken önemli bir konudur. Doğum hazırlığı anneden anneye psikolojik ve fiziksel olarak değişkenlik gösterebilir.

Doğum Öncesi Ev Hazırlıkları
Gebelik süreci 38-40 haftayı kapsayan bir süreçtir. Bir anne adayının 38. haftadan itibaren doğum sürecine kendini hazırlaması gerekir. Hangi tür doğum yapılacağı fark etmeksizin hazırlıklara önce evde başlanması, anne adayını psikolojik olarak rahatlatır. Bebeğin kıyafetleri, oluşabilecek acil durumlar için çeşitli malzemeler, bebeğin beslenmesi ile ilgili ürünler doğum öncesi hızlı bir şekilde hazırlanmalıdır.
Anne adayı da bu süreçte doğum eylemini kolaylaştırmak adına çeşitli egzersizler yapabilir. Yoga ve Kegel egzersizleri bu egzersizlere örnek olarak verilebilir. Yoga çakraları açacağı için, normal doğum hem anne hem de bebek için oldukça kolaylaşır. Doğum öncesi ev hazırlıkları yaparken bebeğin odasına çeşitli renklendirmeler ve süslemeler yapılabilir.
Hastanede Normal Doğum Hazırlığı
Anne ve bebek için hayati risk taşıyan durumlar oluştuğunda anne ve bebeğin takibi hastanede yapılır. Bu durumda anne adayı doğum hazırlığına hastanede devam edebilir. Oda bebek için süslenilebilir. Çeşitli renklendirme ve süslemeler anne adayını psikolojik olarak rahatlatır. Anne adayı aynı zamanda doğum sonrasında rahat hareket edebileceği kıyafetleri tercih etmeli ve hazırlamalıdır. Emzirme ve bebeği tutuş tekniklerinin doğumdan önce öğrenilmesi büyük oranda anneye kolaylık sağlar. Bu nedenle emzirme teknikleri hakkında bilgi edinilmelidir.
Bebeğiniz doğduktan sonra nasıl daha rahat uyur? makalemizi de okuyunuz.
Anne adayı bu hazırlıkları yaparken paniklememeye dikkat etmeli, olabildiğince sakin bir şekilde doğuma kendini ve bebeğini hazırlamalıdır. Sakin bir şekilde gerçekleştirilen doğumlarda anne ve bebeğin ilişki ve teması da sağlıklı olacaktır.