Anne olmak dünyanın en güzel bir o kadar da dünyanın en zor işidir. Bebeklerimiz ilk doğduğu andan itibaren her döneminde her zaman için zorlandığımız anlar olmuştur. İlk zamanlarında gaz sancısı, diş çıkarması, emeklemesi, yürümesi hem heyecanlandırmıştır hem de endişelendirmiştir. Her dönem gerçekten de çok sancılı bir o kadar da güzel ve keyifli geçmiştir. Fakat her annenin kuşkusuz en endişelenip kaygılandığı dönem çocuklarda tuvalet eğitimi dönemidir. Her anne ilk başta çok fazla gözü korkutur çocuğumuz nasıl alışacak, alışır mı, başarabilir mi, en doğru zaman ne zaman gibi kafasında buna benzer birçok sorun taşır.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?
Tuvalet eğitimi verilmeye başlanmadan önce anne öncelikle çocuğu tam anlamıyla gözlem altında tutmalıdır.
Bu dönem 24 ila 36 ayları arasına denk gelmektedir genel olarak.
Peki, bu gözlem nasıl olmalıdır?
Çocuğunuzun ne kadar kuru kalabildiğini takip etmek bunun en temel şarttır. Çünkü çocuğunuz hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak bu döneme hazır olmalıdır. Tabi ki bu dönem de sizin de en az çocuğunuz kadar kendinizi hazır hissetmeniz gerekmektedir. Eğer anne kendini henüz hazır hissetmiyorsa veya ev değişikliği gibi bir durumunuz varsa kesinlikle başlamayın. Çünkü bu dönem gerçekten de bazı çocuklarda zor geçmektedir.
Anne çocuk yazılarımız: Çocuklarda kardeş kıskançlığı
Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sizin sakin olmanız çok önemli bir şarttır.
Eğer çocuğunuz korkarsa baskıcı olursanız çocuğunuz size tepki gösterip devam etmek istemeyecektir. Bu dönemi sağlıklı atlatabilmek için tek tip bir yöntem deneyip ve kararlı olmalısınız. Çünkü bu dönemde değişik alternatifler duyabilirsiniz çevrenizden. Bu nedenle nasıl alıştırmaya başlayacağınızı belirlemek için biraz araştırma yapmak faydalı olacaktır. Çocuklarda tuvalet eğitimine başladığınız zaman çocuğunuz belirli bir zaman sizin istediğiniz gibi sürekli tuvalete yapmayıp altını ıslatabilir. Çocuğunuzun akranı olan bir başka çocuk sizin çocuğunuzdan önce tuvalet eğitimini tamamlayabilir. Sakın benim çocuğum neden alışmadı demeyin çocuğunuzun yanında çünkü bu dönem bazı çocuklarda biraz daha uzun atlatılabiliyor. Yani korkmanıza panik yapmanıza gerek yok unutmayın sürekli altına ıslatan bir yetişkin daha görülmemiş.