Son günlerde adından sıkça söz edilen ve pek çok kişinin bir şekilde adını duyduğu Clubhouse nedir? 2020 yılında ilk kez kullanıma açılan Clubhouse, Türkiye’de de kullanılan bir sosyal medya platformudur. Alpha Exploration co. tarafından geliştirilmiş olan bu uygulamanın hemen hemen her gün popülerliği de artmaktadır. Çok fazla kişinin Clubhouse’da bir araya gelmesi nedeniyle farklı konularda sohbetlerin yapıldığı bir uygulama olarak bilinmektedir.
Uygulamanın logosunda bulunan resimler ise her güncellemenin ardından değiştiriliyor. Şuan uygulamada yer alan Bomani X kimdir?Bomani X tanınmış bir gitarist ve sanatçı.
Peki, tüm ayrıntılarıyla Cloubhouse nedir? Clubhouse’a nasıl üye olunur? Davetiye gerekli mi? Davetiye olmadan üye olunabilir mi? İşte, Clubhouse hakkında tüm bilinmeyenler!
Clubhouse Nedir?
Clubhouse nedir?Bir sosyal medya platformu olanClubhouse son günlerin en popüler sosyal medya uygulamalarından biridir. Twitter ya da facebook’a benzemeyen uygulamaya üye olunduktan sonra sadece Twitter’daki gibi konu belirlenmesi yapılabilmektedir. Üyeler tercih ettikleri konulara göre açılmış olan sohbet odalarına girerek yapılan sohbetlere dâhilolabilmektedir. Yalnızca sesli Chat yapabilme imkânının olduğu bu sohbet odalarında sesli sohbet yapabilmek içinse bölüm moderatöründen izin almak gerekmektedir. Uygulamada ancak bölüm moderatörünün izin vermesi halinde sesli sohbet yapılabilmektedir. Moderatör tarafından İzin verilmemesi durumunda ise sadece yapılan sohbet dinlenebilmektedir.
Clubhouse platformunda el kaldırma sitemi ile sohbet edilebilir. Kapalı ve özel kilitli odalar kurabilmekte mümkündür. Ayrıca bu sosyal medya uygulamasında yapılan sohbetlerbir başka kullanıcıla paylaşılamıyor ve Twitter ya da Facebook’daki gibi beğeni sistemide bulunmuyor. Clubhouse uygulamasının en önemli özelliklerinden biri iseTwitter ve Facebook’dan farklı olması olarak biliniyor. Kısaca yapılan sohbetler yalnızca o an orada bulunan insanlardan ileriye gidemiyor. Oda kapasiteleri ise en fazla 5000 kişilik olabiliyor.
Ayrıca yapılan sohbetler herkese açık olarak yapılabiliyor ya da Clubhouse üyeleri kendi takipçilerine açabiliyor. Uygulamada üyelerin kendilerinin de sohbet odaları açma imkânı bulunuyor. Oda açmak isteyenlere Open, social ve kilitli oda açma hakkı veriliyor. Bu odalardan Open herkese açık, social yalnızca kişilerin kendi seçtiği ve takipçilerinin izlediği, kilitli odalar ise tamamen kapalı ve istenilen kişilerle sohbetlerin yapıldığı odalar olarak biliniyor. Ayrıca yapılacak olan sohbetler için önceden tarihte belirlenebiliyor. Sohbet vakti geldiğinde ise bir bildirimle hatırlatma yapılıyor. Yapılan sohbetler ise sadece anlık olarak dinlenebiliyor, sohbetin bitiminde ise yapılan sohbet sistemden tamamen siliniyor. Yani sonradan yapılan sohbeti dinleyebilme imkânı bulunmuyor.
Clubhouse hesabının silinmesi ise oldukça zor olarak nitelendiriliyor. Son günlerde çeşitli markalarında bir araya toplandığı bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Zamanla bağış sistemininde olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecekte bu platformdan para kazanabilmekte mümkün olacak gibi görünüyor.
Clubhouse’unşuan için bazı negatif yanları ise sohbet odalarının zaman zaman çökmesi, internet bağlantı sorunlarının yaşanması ve sistem açıklarının bulunması olarak sayılabilir. Yapılan sohbetlerde olumsuz veya istenilmeyen tartışmalar olduğunda ise kişiler engellenebiliyor. Üyeler engelledikleri kişilerin açtıkları sohbetleri ise bir daha göremiyor.
Clubhouse’ta Neler Yapılabilir?
Bu tür sosyal medya platformlarında, neler yapabilirim sorusu da en önemli konulardan biri oluyor. Sesli sohbet platformu olması nedeniyle de düzenli olarak sohbet etmek isteyenlerin sohbetten önce konubelirlemesi gerekiyor. Tabii sohbet odalarının dinlenebilmesi içinde faydalı olabilecek, tartışma yaratabilecek ve aynı zamanda da bilgi paylaşımının yapılabileceği konuların seçilmesi gerekiyor.
Sosyalleşmek isteyenlerin tercihi olan Clubhouse kısaca sesli sohbetlerin yapıldığı bir platform olarak dikkat çekiyor. Bir tür radyoya benzeyen Clubhouseuygulamasının sohbet odalarını dinleyen bir kişi istediği zaman odadan ayrılabiliyor ve bir başka sohbet odasına katılabiliyor. Her kullanıcıya ilk etapta iki davetiye hakkı verilirken, size referans olan kişinin adı ise üyenin profilinde bulunuyor. Peki, Clubhouse’a nasıl üye olunur?
Clubhouse’a Nasıl Üye Olunur?
Clubhouse uygulamasına üye olabilmek için iOS işletim sistemine sahip bir telefonun, tabletin ya da bilgisayarın kullanıcısı olmak gerekiyor. Şu an için Android sistemlerde kullanılamayan Clubhouse uygulaması içinse hala çalışmalar sürdürülüyor. Birkaç ay içerisinde Android sistemler içinde bu uygulamanın açılacağı söylentiler arasında bulunuyor. Clubhouse platformuna davet alınmadan üye olunamıyor. Davet alınarak üye olunduğu içinde gizemli bir uygulama olarak görülüyor.
Clubhouse’a nasıl üye olunur sorusunun tam cevabı ise şu şekilde… Öncelikle Uygulama iOS cihazlara AppStore’den indirilerek yükleniyor. Sonra üye olmak isteyen kişi telefon numarasını yazıyor. SMS yoluyla uygulamaya üye olma işlemi yapılıyor. Fakat hemen üye olunamıyor. SMS’le gelen kod Clubhouse uygulamasına yazılıyor. Ardından uygulamada isim ve soyadı soruluyor. İsim ve soyadı yazıldıktan sonra kullanıcı adı belirleniyor. Uygulamanın yöneticileri eğer üye olmak isteyen kişinin davetiyesi varsa, sizi hemen Clubhouse’a üye yapıyor. Eğer davetiyesi yoksa böyle bir durumda da üyelik beklemeye alınıyor.
Erkekler kadınlarda neye dikkat eder makalemizi de okumalısınız.
Tabii üye olmak isteyen kişinin uygulamaya üye olmak istediğini fark eden bir arkadaşı uygulamada varsa, hemen davetiye gönderebiliyor. Yani davetiye ile üye adayına referans oluyor ve hesabının onaylanmasını sağlıyor. Uygulamaya yalnız herkes kendi gerçek ismiyle kayıt olabiliyor ve sonradan kullanıcı adı ise değiştirebiliyor.