Moda tasarımı bölümü konuya ilgili gençler tarafından en çok araştırılan bölümlerden biridir.
Moda Tasarımı Nedir?
Moda tasarımı, giysi ve aksesuar yaratma sanatıdır. Fikirlerin çizilmesini, malzeme ve kumaşların seçilmesini ve prototiplerin oluşturulmasını içerir. Moda tasarımcıları, moda evleri, tasarım firmaları veya serbest çalışanlar gibi çeşitli ortamlarda çalışabilirler. Ayrıca erkek giyim veya spor giyim gibi belirli bir alanda uzmanlaşabilirler.
Bir moda tasarımcısı olmak için genellikle eğitim ve deneyimin bir kombinasyonuna ihtiyacınız vardır. Moda tasarımı veya ilgili bir alanda lisans derecesi genellikle gereklidir ve birçok tasarımcı uygulamalı deneyim kazanmak için staj veya çıraklık da tamamlar. Teknik becerilere ek olarak, moda tasarımcıları ayrıca güçlü yaratıcı yeteneklere ve güncel moda trendleri ve tüketici zevklerine ilişkin bir anlayışa sahip olmalıdır.
Moda Tasarımı ve Tekstil Bölümü Hakkında Bilgi
Bir moda tasarımı ve tekstil bölümü, bir okulun, kolejin veya üniversitenin moda tasarımı ve tekstil ile ilgili kurslar ve programlar sunan bir bölümüdür. Bu programlar moda tasarımı, tekstil bilimi, moda tarihi ve ilgili konulardaki dersleri içerebilir. Bu programlardaki öğrenciler ayrıca kendi moda koleksiyonlarını oluşturmak veya çeşitli teknikler kullanarak tekstil tasarlamak ve yaratmak gibi uygulamalı projelere katılma fırsatına da sahip olabilirler.
Bir moda tasarımı ve tekstil bölümünde öğrenciler tasarım ilkeleri, renk teorisi ve kumaş yapımının yanı sıra bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımının nasıl kullanılacağını öğrenebilirler. Ayrıca tasarımlarını nasıl pazarlayacakları ve satacakları da dahil olmak üzere moda tarihini ve moda işini inceleyebilirler. Bu programların mezunları, moda endüstrisinde moda tasarımcıları, stilistler, modelciler veya tekstil tasarımcıları gibi çeşitli rollerde çalışmaya devam edebilirler.
Hangi Dallara Ayrılır?
Moda tasarımı ve tekstil bölümü, içerisinde belirli dallara ayrılmaktadır. Bunlar; baskı tasarımı, giysi tasarımı ve dokuma tasarımı olarak 3 ayrı sanat dalını içerisinde barındırmaktadır. Tekstil de bu yönde, hazır giyimle beraber moda sektörüne de yaratıcı, çağdaş ve özgün olan tasarımlar ortaya çıkarabilen, moda unsurunu geliştirebilmek için öncü fikirlere açık olan, malzemelerin tümünü bilen ve üretim tekniklerine de tüm donanımlarıyla hakim olan tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim programlarında; öğrencilerin kişisel olarak kendi özelliklerini, ilgi noktalarını geliştirebilmek ve yeteneklerini en iyi seviyelere çıkarabilmek için kişiliklerine uygun sentezleri kullanarak (biçim, malzeme, renk, işlev, yapı vb.) özgün ve yaratıcı olan önerileri geliştirmelerini amaçlayan bir düşünceyle oluşturulmuştur.
Moda tasarım bölümü mezunları, serbest olarak bir moda tasarımcısı olarak çalışabilmektedirler. Özel kurumlarda stilistlik, görsel tasarımcı veya styling olarak da çalışabilmektedirler. Blogger olarak modayla ilgili alanlarda görev alabilirler. Tekstil üzerine çalışmakta olan firmalarda marka yöneticisi olarak çalışabilirler. Son olarak da Güzel Sanatlar ile ilgili eğitim kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak veya seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışabilirler.
Bölüm şuan yaklaşık 20 üniversitede var fakat bunların yarısından fazlası da İstanbul’da bulunmaktadır. Moda tasarımı bölümü denildiğinde akla önce figürlü kompozisyonlar gelmektedir. Fakat her üniversiteye göre değişmekte olan yetenek sınavları hakkında kesin net bilgiler verilememektedir. Buna rağmen zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse bile bu bölüme alınacak öğrenciler her iki sınav aşamasında da imgesel sorular sorabilmektedirler. Bu konuda en gerekli olan nokta da hem canlı model çizimleri yönünden, hem de imgesel çizimler yönünden iyi ve güçlü bir çizim tekniğine ve geniş hayal gücüne sahip olmaktır. Genel olarak bu bölümdeki yetenek sınavlarında başta insan anatomisi ve bunun yanında; figür ve çizimi, kumaştaki çeşitlilik ve tasarım, üç boyutlu görselleştirebilmek en önemli noktalardır. Bunun için de yapılacak en iyi şey bolca insan figürü çizilmeli, farklı kumaşlarla beraber dokuları iyi incelenmeli ve imgesel çalışmalarla uğraşılmalıdır. Böylece gerekli olan çizim becerisi oluşturulabilir.