Kuvars taşı sadece bir taştan değil, aynı zamanda çok büyük bir taş ailesinden de akla gelmelidir. Çünkü birçok çeşit var ve bunların bir kısmı şimdi kendi adı olarak biliniyor. Sitrin, ametist, krizantem bunlardan bazılarıdır. Genellikle kristal yapı olan kuvars taşı, gözle görülmeyen kristal yapıya sahiptir. Bunlar yarı insan ve mat. Bunların kristal yapısı camsı özelliğidir ve kolayca kırılabilecek bir yapıya sahiptir.
Sütlü Kuvars
Kuvars taşı çoğunlukla beyazdır. Ancak doğada, sarı, pembe, mavi, kahverengi, siyah ve yeşil renkler de mevcuttur. Kuvars, içerdiği maddelere göre renk değiştirir. Bu değişik renkteki taşlara farklı isimler verilir.
Necef Kristal (Dağ Kristali)
Bugün “kristal kuvars” olarak bilinen Necef kristali, Hz. Ali’nin mezarının bulunduğu Necef şehrinin ismini almıştır. Değerli taş olarak bilinir. Necef Crystal’in içinde çeşitli süslemelerin yapımında da kullanılan hava kabarcıkları var. Buna ek olarak, geçmişte conta, rozet ve cam yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Topkapı Sarayı Müzesi 17. yüzyılın zümrütlerinden Necef ve zümrüt karışımından yapılmış bir avize ve Necef Taşı kullanılarak yapılan masşapa sergilenmektedir.
Beyaz kuvars olarak da bilinen taş, süt beyazdır. Doğada en yaygın türlerden biridir. Endüstri, seramik ve porselen yapımında kullanılır.
Pembe Kuvars Taşı
Şeffaf ve pembe olan bu kuvars türü, Kristal kütlelerinde volkanik kayalarda veya bir Kristal parçasında bulunur. İçindeki pembe renk, titanyum ve manganez izlerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de Giresun-Şebinkarahisar bölgesinde çıkarılır. Roma döneminde Devlet mühürlerinin yapımında pembe kuvars taşı kullanılmış ve antik çağda sevginin sembolü olarak kabul edilmiştir. Eski Mısır’da yaşlanmayı yavaşlatan şifa taşı olarak da kullanılır. Günümüzde çoğunlukla mücevherlerde kullanılmaktadır.
Yeşil Kuvars (Prasiolite)
Adından da anlaşılacağı gibi, yeşil renkte saydam kuvars türüdür. Doğada nadir görülen bir türdür. Antik Yunan ve Roma döneminde broş yapımında kullanılmıştır.
Dumanlı Kuvars (SmokyQuartz)
Şeffaf ve kristal yapıya sahip olan bu kuvars türü kahverengiye veya griye yakındır. Çok değerli bir taş olarak görülen duman kuvars, dekoratif yapılarda ve süs malzemelerinin yapımında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Roma döneminde yas tutanların kederlerinden kurtulduğuna inanılıyordu. Diğer toplumlarda, kuraklık döneminde yağmur törenlerinde kullanılmıştır. Türkiye’de Aydın’ın Koçlı ve Karacasu ilçelerinde duman kuvars yatakları bulunmaktadır.
Ametist (Amethyst)
Menekşe ve mor rengine yakın olan bu kuvars türü rengindeki manganezin izlerinden biridir. Karanlık olanlar daha değerlidir. Şeffaf ve kristal bir yapıya sahip olan ametist kuvars, antik Yunanistan’da sarhoş olmayı engelleyen bir taş olduğuna inanılıyordu. Adı oradan geliyor. Ametist kelimesi, Yunan kökenli olduğu ve sarhoşluğa karşı korunduğu anlamına gelir. Türkiye’de Fatsa, Aşkale ve Gölköy yakınlarında Ametist yatakları vardır.
Sitrin (Citrine)
Fransızcada limon anlamına gelen “Citron” kelimesinden sonra adlandırılmıştır. Aynı zamanda sarı kuvars veya limon Kuvars olarak da bilinir. Genellikle sarı, turuncu veya kırmızı olabilir. Diğer türlerin aksine, kristalindir ancak saydam değildir. Brezilya’da en değerli sitrin kuvars kristalleri elde edilir. Antik çağda, yılan ısırması gibi durumlarda zehirlenmeyi önlemek için kullanılmıştır.
Kuvars Taşı Nerelerde Çıkartılır?
Kuvars taşı, dünyadaki en bol bulunan ve en yaygın kullanılan taşlardan biridir. Tüm iklim koşullarında oluşur. Taş, metaformik ve sedimanter kayaçların hem kimyasal hem de mekanik hava koşullarına dayanıklı bir kuvars.
Dünyanın hemen her bölgesinde bulunan kuvars taşı, Brezilya ve Madagaskar’da en yaygın olanıdır. Aslında, dünyanın en değerli taşlarından biri olan mavi kuvarsın en zengin tortusu Brezilya’da. Ayrıca Afrika’nın birçok ülkesinde de bulunur. Afrika ülkelerinden çıkarılan kuvars taşları işlenir ve dünyanın birçok yerine satılır.
Kuvars, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden elde edilir. Özellikle Türkiye’de en güzel ve siyah dumanlı kuvars “Morion” tipi kaldırıldı. Balıkesir, Göğü-Dursunbey köyü çevresindeki volkanik kayaçlarda ametist kristalleri vardır. Aydın ilindeki Damder-Karacasu köyünde hafif ve şeffaf dumanlı kuvars kristalleri vardır. Ayrıca Aydın’ın Koçlı İlçesi’nde bulunan Mersin köyünde dumanlı kuvars ve dağ kristali (şeffaf kuvars) yaygındır.
Mersinbeleni köyünde yaşayanlar tarlalarından topladıkları dumanlı kuvars taşlarını 30 yıl boyunca sattılar ve onlara ek gelir sağladılar.
Kuvars taşı nerede kullanılır?
Değerli bir taş grubu olan kuvars taşı kullanım alanı baya bir geniştir. Quartz, endüstride ve endüstride ihtiyaç duyulan ve çok miktarda tüketilen bir hammaddedir.
Özellikle kumda bol miktarda kuvars var ve saf olanlarda demir var. Cam endüstrisinde SIO2 bileşeni içeren beyaz kum olarak da bilinen kuvars kullanılmaktadır. Kuvarstaki diğer minareler, renk ve şekil bozukluklarına neden olur. Bu nedenle, kuvars kumunun saflığı ne kadar yüksek olursa cam kalitesi o kadar iyidir.
Altyapı hizmetlerinde ve sanayide artan oranda kullanılan CTP borular, reçine, cam elyaf, kuvars kumu kompozit bir yapıya sahiptir. Bu yapıda dolgu maddesi olarak kuvars kumu kullanılır.İnşaat sektöründe kullanılan kuvars, beton, seramik ve fayans yapıştırıcıları, yüzey sertleştiricileri, birçok ürün elde etmede kullanılan tamir harçları. Aynı zamanda ısı yalıtımında kullanılan cam elyafının hammaddesidir.
Halı sahası, golf ve hipodrom gibi spor alanlarında, kuvars kumu, yüksek su geçirgenliği nedeniyle yüzey suyunun drenajına yardımcı olduğundan zemin yapımında kullanılır. Aynı zamanda su ve diğer birçok sıvıyı filtrelemek için ucuz ve etkili bir yöntemdir.
Kuvars Taşının Faydaları Nelerdir?
Kuvars taşı, fiziksel, metafizik ve psikolojik olan çok yoğun telepatik özelliklere sahiptir. Kuvars taşı taşıyan insanların öfke, korku, kıskançlık ve suçluluktan korunduğuna inanırlar. İnsan aklını gereksiz ve kötü düşüncelerden arındırır. Vücudunuzu olumsuz düşüncelerden arındırarak ruh ve beden dengesini sağlar. Ayrıca Dream Stone olarak da bilinen kuvars taşının kısırlığa karşı etkili olduğu söylenir. Kafanızda veya yakınında tutacağınız kuvars taşı, bedeninizi rahatlatarak duygusal engellerinizi ortadan kaldırır. Kuvarsı sol avucunuza koyarak enerjiden yararlanabilirsiniz. Dışarıdan gelebilecek kötü enerjilerden korur.
Bilezik olarak kullanıldığında strese karşı koruyarak vücudunuza ve ruhunuza canlılık verir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edicidir. Kuvars taşı tarafından salınan enerji, hastalığınızın daha hızlı iyileşmesini sağlar.Kuvars taşı kullananlar, özgüvenlerini yenileyerek sezgilerini pekiştiriyorlar. Konsantrasyon eksikliğini ortadan kaldırır ve farkındalık seviyenizi arttırır. Kararsızlık için iyi. Doğru olan kararları alır ve seni mutlu eder. Manevi becerilerini ortaya koyuyor.
Hamilelik elbise modelleri yazımızı da okuyunuz.