Yeni bir çocuğun aileye gelmesi ile kardeş rekabeti (kardeşler arası kıskançlık) de başlar. Anne-babalar yeni çocuk doğmadan önce kardeşinin geleceğini anlatmaya başlayabilir. Bir çocuğun aileye girdiği ortam, aidiyeti olan bir aile ise kardeş kıskançlığının da normal olduğunu belirtebiliriz. Yani kardeş kıskançlığı küçük bile olsa baş göstermezse asıl incelenmesi gerekir. Çünkü eve yeni gelen kardeşin kıskanılması oldukça doğal bir süreçtir. Bir ebeveyn, rekabeti, kıskançlığı ve kardeşler arasında kavga etmeyi en aza indirmeye yardımcı olabilir, ancak bu tip durumların da kardeş ilişkilerinin doğal bir parçası olduğunu kabul ederek işe başlaması gerekir.
Kardeşler Arası Kıskançlık ve Neden Olabilecek Faktörler
Her çocuk, bir birey olarak kim olduklarını göstermek için yarışabilirler. Kim olduklarını keşfettikçe, kendi yeteneklerini, faaliyetlerini ve ilgi alanlarını bulmaya çalışırlar. Onların kardeşlerinden ayrı olduklarını anne babasına göstermeye de ihtiyaçları vardır. Bu insan gelişiminin doğal bir parçasıdır.
Çocuklar eşit olmayan miktarlarda dikkat, disiplin ve tepkiler aldıklarını hissederler. Bu eşitsizlik duygularına yol açabilir. Bu da ailenin tutumlarından kaynaklı bir kardeşler arası kıskançlık demektir.
Çocuklar, özellikle yeni bebekler daha fazla ilgi gördüklerinde, anne babalarını kaybedeceklerini zannedebilirler.
Kardeş Rekabeti ve Adalet
Çocukların gelişim aşamaları ne kadar olgun olduklarını ve dikkatlerini nasıl paylaşabilecekleri ve birbirleriyle ne kadar iyi geçinebileceklerini etkileyecektir. Bir çocuk bir şey yaptığında, diğerlerinin de bunu yapmasını bekler. Başkaları bir şey yapabildiklerinde ve yapamadıklarında, kendileri hakkında kötü hissederler, sanki hayat bir şekilde onlara haksızlık ediyormuş gibi hissederler. Ve kardeşler arasında ufak bir gelgit olduğunda yetişkinler adil olmazsa çocuk kendini ekstra ezilmiş hisseder, bu da kıskançlığın dozunu arttırır.
Aç, sıkılmış veya yorgun olan çocukların hayal kırıklığına uğraması ve kavga başlatması da daha olasıdır.
Çocuklar bir kardeşi olunca onunla nasıl oyun oynayacağını ve iletişim için pozitif yolları bilmeyebilirler, bu yüzden bunun yerine kavgayı tercih edebilirler.
Düzenli, keyifli aile zamanlarını (aile yemekleri gibi) birlikte paylaşmak için aile için özel zamanların olmaması, çocukların kavgalarını ve kıskançlığını arttırabilir.
Ebeveynlerin yaşamlarındaki stres, kardeş rekabetini arttırabilir.
Çocukların hayatlarındaki stres duygularınıtolere etme yeteneklerini azaltabilir ve bu da daha fazla çatışmaya yol açabilir.
Ebeveynler çocuklarına nasıl davranır ve çatışmalara nasıl tepki gösterirse, çocuklar da kardeşlerine aynı yöntemler ile yaklaşır.
Çocuklara disiplini kabul ettirmek makalemizi de okuyunuz.
Bu maddeler genel olarak kardeşler arası kıskançlık sebepleri ile ilgiliydi. Bir sonraki yazılarımızda kardeşler arası rekabete çözüm önerileri sunabiliriz. Önce sebepleri belirttim, çünkü sebepleri bilmeden çözüme odaklanamayız.