Çocuk Nafakası: Boşanmanın karar verilmesinden sonra, velayet hakkı kendisine verilmeyen eş aleyhine çocuğun bakım, eğitim ve sağlık giderlerine katılmasını sağlayan gücü oranında aylık olarak ödemesi gereken nafaka olarak tanımlanır.

Çocuk Nafakasının Belirlenme Koşulları:
Bu nafakanın kapsamı, taraflarının velayeti kendisine verilmeyen anne çocuk veya baba çocuğun giderlerini karşılayabilecek miktar konusunda anlaşmaları, anlaşma taraflar arasında yapılmamışsa hâkim tarafından TMK. M 330 hükmündeki koşullara göre belirlenir. Bu koşullara göre, hâkim çocuğun ihtiyaçları, anne ve babanın ödeme güçlerine, hayat koşullarına ve çocuğun gelirleri gibi ölçütleri göz önünde bulundurarak nafaka miktarını belirler.
Hâkim bu ölçütleri belirlerken çocuğun yaşını büyük bir titizlikle dikkate alıp nafaka miktarını belirler. Çünkü lise ya da üniversite çağındaki çocuk için belirlenecek olan nafaka miktarı ile ilköğrenim çağındaki çocuğun nafaka miktarı aynı değildir.
Medeni Kanun’un 182/3 maddesindeki hükümlere göre hâkim tarafların uzlaşması halinde gelir şeklinde ödenmesine karar verilen çocuk nafakasının ileriki dönemlerde ne miktar arttırılacağını da hâkim kararında belirtebilir.
Hâkim Çocuk nafakasının, her yıl Döviz Artış Kuru, TEFE/TÜFE, DİE ve Altın Fiyatları endeksine göre arttırılacağını, sonraki yıllar da ödenmesi gereken nafaka miktarını belirleyebilir.
Hâkim ileriki yıllarda ödenecek nafaka miktarını belirlememiş ise ya da şartların değişmesi durumunda (nafaka borçlusunun mali durumunun düzelmesi, çocuğun lise veya üniversite öğrenimine başlaması gibi.) nafaka alacaklısı ya da nafaka borçlusu yani her iki tarafta nafaka uyarlaması davasını açabilir.
Çocuk nafakası hükmedilmesi için tarafların herhangi bir istemde bulunmasına gerek yoktur. Taraflar istemde bulunmadığında da hâkim kendiliğinden çocuk nafakasına hükmedecektir.
Nafaka miktarının da hâkim tarafından serbestçe belirleneceği gibi hâkim bu anlaşmayı göz ardı edip, boşanma ve ayrılığın çocuklar için sonuçlarını kendiliğinden düzenleyebilir.

Birden Fazla Çocuk Bulunuyorsa:
Çocuk sayısı birden fazla ise hâkim tarafından her çocuğun yaş, eğitim, sağlık koşulları gibi ayrı ayrı değerlendirme yapılıp karar verilir. Çocukların yaşları, eğitim veya sağlık durumları birbirinden farklı ise bu çocukların giderleri de hukuka ve hakkaniyete uygun olarak birbirinden farklı olacaktır.
Evlilik Dışı Doğan Çocukların Durumu İçin:
Çocuk nafakası yükümlülüğü evlilik dışı doğan çocuklar için geçerli olması bakımından, çocuğun velayeti anne veya babada değilse gerekli koşullarına bağlı olarak çocuğun eğitim, sağlık gibi giderlerini karşılamakla yükümlüdür. Yine boşanma davası kararının kesinleşmesinden sonra doğmuş çocuklar için de ayrı bir dava açılarak çocuk nafakası talebinde bulunulabilir.