Okul çağında beslenme denildiğinde 6 ila 11 yaş grubundaki çocukların beslenme şeklini kapsamaktadır. Bu yaşlardaki çocuklar gelişme ve büyüme hızının yüksek olduğu, hayat boyu sürebilecek olan bedensel görüntünün ve davranışların büyük ölçüde oluşturduğu bir dönem olarak kabul edilmektedir.
Çocuklarda Büyüme Hızı
Erkeklerde en hızlı büyüme yaşı 11 ila 15 yaşları arasında, kızlarda ise bu büyüme hızı 10 ila 12 yaşları arasındadır. Kızlar için vücut ağırlığı ve boy uzamasındaki artış ilk adet dönemi zamanlarından bir yıl önce başlamaktadır. Vücut ağırlığındaki artış ise ortalama olarak on sekiz yaşına kadar devam etmektedir. Boy uzaması kızlarda genel olarak bakıldığında tamamen olmasa da on yedi yaşında durmaktadır. Erkeklerde boy uzaması on yedi yaşından sonra yavaşlasa da yirmi bir yaşına kadar devam edebilmektedir. İşte okul çağında beslenme bu aşamada oldukça önemlidir.
Çocukların okul saatleri dahilinde beslenme hususunda kontrolsüz olarak besin tüketimi yapması çocuğun dengesiz beslenerek fazla kilo almasını ve kilo kontrolü yapamamasına neden olur. Okul ve ailenin iş birliği ile bu soruna mutlaka çözüm bulunmalıdır. Öğrencilerin dengeli beslenebilmesi için mutlaka okullarda da sağlıklı beslenme eğitimlerine önem verilmesi lazımdır. Kantinlerde satılan gıdaların denetlenmesi ve yemekhane seçeneği olan okullarda yemeklerin karbonhidrat ağırlıklı mı, yoksa protein ağırlıklı mı olduğu gözden geçirilmelidir.
Okul Çağında Beslenme Aşamasında Tüketilen Gıdaların Kalitesi Önemlidir
Okullar tarafından kantin işletmecileri mutlaka eğitimden geçirilmeli ve eğitim sonrasında taze sebze ve meyvelerin ve sağlıklı atıştırmalıkların kantin raflarında satılması gereklidir. Okul çağında beslenme derken çok ağır yağlı, yağda kızartılmış besinler, kremalı yiyecekler ve gazlı içeceklerin satışının kantinlerde yapılmaması gerekir. Süt ve ayran kesinlikle çocuklarda kantinden alınabilecek içecek çeşitlerine indirilmelidir.
Ailecek yemek yemenin faydaları makalemizi de okuyunuz.
Tüm yaşam boyu vitamin ve mineral desteği insanoğlu için gerekse de bu okul çağı çocuklarının büyüme döneminde en gerekli beslenme çeşidi olarak kabul görülmektedir. Mineral ve vitamin destekli ve protein ağırlıklı beslenmesi çocukların beyin gelişiminin hızlanmasını sağlarken, kemik gelişiminin de sağlam bir şekilde oluşmasını sağlamaktadır. Vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması, besinlerin sağlıklı ve çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı bir şekilde aralıklı süreçlerde ölçüm yapılarak kilo ve boy oranının takip edilmesi, karbonhidrat ve yağ oranı fakir fakat lif açısından zengin gıdaların tüketilmesi, şeker ve yağ tüketiminin sınırlandırılması okul çağında beslenme aşamasındaki okul çocuklarında takip edilmesi gereken kurallardan olarak kabul edilmesi gereklidir