Mevsim değişikliği ile birlikte her evde dip köşe temizlik telaşı başlıyor. Temizlik yapmak her ne kadar alışkın olduğumuz bir süreç olsa da bahar temizliği adı altında yapılacağı zaman insan işe nereden başlayacağını şaşırıyor. Özellikle mutfak temizliği son derece hassas bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Mutfak nasıl temizlenir?
Eğer sizler de mutfak temizliği yapmak istiyor ama işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ya da bildiğiniz yöntemlerin dışında yeni bir temizlik alışkanlığı edinmek için pratik bilgiler arayışı içindeyseniz, işte size mutfak temizliği hakkında harika ipuçları:
Mutfak Nasıl Temizlenir? Mutfak Dolapları
Evimizin belki de en görmezden geldiğimiz yeri dolaplar oluyor. Kapaklarının sürekli kapalı olması her ne kadar tozdan uzakmış gibi bir izlenim yaratsa da mutfak temizliğinin en önemli kısımlarından biri dolap içi temizliğidir. Orta büyüklükte bir kabın yarısını ılık su ile dolduruyoruz. Suyun içine bir miktar bulaşık deterjanı, isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı sirkeyi ekliyoruz. Dolaplarımızın içini güzelce deterjanlı ve sirkeli suyumuzla siliyoruz ve kuru bir bez yardımıyla ıslak yerleri kuruluyoruz. Dolaplarımızın içindeki tabak, bardak, tencere vs. gibi eşyalarımızı yıkamayı unutmuyoruz. Aynı zamanda bakliyat, çay, şeker vb. gibi gıdalarımızın da bozulup bozulmadığını kontrol etmekte de fayda var. Dolap içi temizliğimizi bitirdikten sonra aynı şekilde dolaplarımızın dışını da siliyoruz.
Musluk ve Lavabo Temizliği
Musluk temizliği için çeşitli yöntemler bulunsa da en etkili yöntemin asidi kaçmamış kolayı musluğunuza dökmeniz olacağını söyleyebilirim. Kirecin çözülmesinde inanılmaz etkili bir madde. Daha sonrasında cam-sil yardımıyla musluğunuzu kuru bir bez ile tekrar silebilirsiniz. Ayna gibi parlayan musluğunuzun görüntüsüne inanamayacaksınız. Lavabo temizliği için de çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Bir kaç dakika lavabonuzu çamaşır suyu ile beklettikten sonra bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile lavabonuzu bastırarak silin. Daha sonra musluğunuzu açarak lavabonuzu durulayın. Mutfak nasıl temizlenir ipuçlarımız devam ediyor.
Ocak ve Fırın Temizliği
Ocak ve fırın belki de mutfağın en inatçı lekelerinin olduğu yerlerdir. Yağ ve yanık yemek lekelerinin temizliği ocağınıza zarar vermeden ve çizmeden yapması en zor temizliklerden. Marketten alacağınız yağ çözü ocağınızın ve fırınınızın kirli yerlerine sıkın. 10 dakika kadar beklettikten sonra deterjanlı sıcak su ve bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile bastırmadan silin. Daha sonra temiz su ve bez yardımıyla durulayın.
Buzdolabı Temizliği
Aslında en kolay ama zahmetli bölgelerden biri. Yayıntısı çok olan bir yer olduğu için temizlemesi gözünüzde büyüyor olabilir ama emin olun temizlemesi en rahat yer. Buzdolabınızdaki bütün gıdaları dışarı çıkardıktan sonra deterjanlı su ve temiz bir bez yardımıyla buzdolabımızın içini siliyoruz. Raf ve sebzelikleri buzdolabından çıkarıp bulaşık deterjanı ve sünger ile güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra buzdolabından çıkarmış olduğumuz gıdaların son kullanma tarihlerini inceleyip tarihi geçmiş gıdalarımızı çöpe atıyoruz. Geri kalan gıdaları da buzdolabınızı kullanmaya alışık olduğunuz şekilde yerleştirdiğiniz zaman bu iş de bitmiş oluyor.
Son rötuşlar
Temizliğimizin en zor kısımları bitti diyebiliriz. Son dokunuşlar olarak perde ve masa örtümüzü yıkayıp mutfağımızı süpürüyoruz. Daha sonra vileda yardımı ile yarım kova su ve bir kapak yüzey temizleyici ile yerlerimizi siliyoruz. Işıl ışıl mutfağınız artık kullanıma hazır. Temiz mutfağınızın kokusunu doya doya içinize çekebilirsiniz. Mutfak nasıl temizlenir sizin pratik fikirleriniz neler?