Vücudun herhangi bir yerindeki, tedavi edilmemiş enfeksiyondan yola çıkan bakteriler gide gide meninks adı verilen omurilik ve beyin zarına kadar ilerleyebilir. Böylece menenjit hastalığı ortaya çıkar. Omurilik sıvısı yolu ile tanısı konabilen hastalık yaşamın ilke evrelerindeki çocuk ve bebeklerde tanınamayabilir.
Menenjit Nedir?
Çoğunlukla tedavi gerektirmeyen ve 14 gün içinde kendiliğinden geçen, kış aylarına özgü bir hastalık türü olan viral menenjit ile hayatı tehdit edecek düzeyde tehlikeli olan, derhal tedavi gerektiren, özelikle bir dönem çocukların toplu ölümüne neden olan bakteriyel olarak ikiye ayrılan menenjit günümüzde kontrolü kolaylaşan bir hastalık olmuştur.
Belirtileri
Bebeklerde uyuşukluk ve huzursuzluk oluşturabilen, bıngıldağın içe doğru göçmesi durumuna neden olabilir. İleriki yaştaki çocuklarda ensenin sert olması, çok yoğun devam eden baş ağrısı, sessiz kalma isteği, ışığa hassasiyet, mide bulantısı ve kusma isteği en temel belirtilerdir.
Bakteri kökenli olanı hızlı gelişir ve birden uyuşukluk, bilinç kaybı, mor lekeler görünür. Viral kökenli menenjit yüzeysel atlatılır ve belirtileri gribinki ile aynıdır.
Kulak zarında yırtılma makalemizi de okuyunuz.
Tedavisi
Periyodik aşılama çizelgesinde yer almamasına karşın, özellikle bu hastalığın vakalarının yoğun olduğu ülkelere girişte aşılama yapılabilmektedir. Ortaya çıktığında ve salgın tehlikesi olduğunda yine aşı ile kontrol altına alınıp yayılması önlenebilmektedir. Hastalığı geçirmekte olan kişilere yakın olmak zorunda olan aile üyeleri antibiyotik yardımı ile rahatlayabilirler. Bu rahatsızlığı geçiren birinin ağız yolu ile bulaştırma riskine karşın ağzın salgıladığı sıvılara yaklaşmamalı, el hijyenine dikkat edilmelidir. Özellikle menenjit hastalığına yakalanan biri ile öksürük veya öpüşme yolu ile yaklaşmak bulaşma ihtimalini % 100’e yakın arttırır.