Melisa otu nedir? Melisa kürü nasıl yapılır? Melisa çayının faydaları nelerdir? Melisa bitkisi ile alakalı aklınızdaki tüm sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Melisa Otu Nedir?
Latince adı Melissaofficinalis olan Melisa otu ya da limon nanesi olarak bilinen bu bitki, çok dallı, küçük beyaz çiçekli ve yumuşak tüylü yapraklı, dalları fazla ve uzun yıllar yaşayabilen çalı türünde bir bitkidir. Boyu 50-120 cm aralığında değişebilir. Bahar sonu, yaz başında yapraklanmaya başlayan bu bitki, bu dönemde birkaç defa yaprak vermektedir.
Toplanan bu yapraklar, birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan Melisa otu ile hazırlanan bitkisel çay, güzel kokulu ve aromatik olur.
Bu bitki tıp terminolojisinde çeşitli ilaçlarda etken madde olarak kullanılır; analjezik, sedatif, antimikrobiyal ilaçlar ve kalp rahatsızlıkları için üretilen bitkisel ilaçlar gibi. Çünkü bu bitkinin kalp güçlendirici ve kalp spazmını azaltıcı etkisi vardır.
Melisa otundan uçucu yağ üretilmektedir. Bu yağ sitral, sitronelal, mirsen, geraniol maddelerini içerir ve uçucu yağın miktarı ve bileşimi yetiştirme yerine göre değişmektedir.
Melisa otu aynı zamanda %-150 mg askorbik asit, %5 tanenler kahve, oleanolik ve ursolik asit ve ayrıca % 20 yoğun yağlar içermektedir. Çeşitli alerji, uykusuzluk, evham, regl sancısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

Melisa Kürü Nasıl Hazırlanır?
Melisa çayının nasıl demlendiğini merak edenler için: Kaynamakta olan bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı eklenir. Kısık ateşte 5 dakika kaynatılır ve 1-2 dakika bekletilip süzülür. İçerken ılık olmalıdır. Öğleden önce ve öğleden sonra aç karnına içilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken nokta, her kullanımdan önce taze hazırlanmasıdır. Ağır durumlarda günde 3 bardak tüketilebilir. Fakat kullanım süresi bir ayı geçmemelidir.Bu şekilde hazırlanan melisa çayı idrar söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca göz tansiyonu rahatsızlığı olan kişilerde de kullanılabilmektedir.
Ayrıca yağ yakımında da kullanılabilir. Bu amaç için hazırlanma şekli ise şöyledir: melisa otu suyun içine atılıp 2 dakika kaynatılır. Ardından 30 dakika kısık ateşte bekletilir ve bunun ardından içine 2 çay kaşığı limon ve bal eklenir.Günlük olarak hazırlanarak tüketilmelidir. Bu bitki zayıflatma etkisine sahip olsa da, nane yaprağı veya biberiye ile demlenirse şifa açısından da vücudunuza faydalı olacaktır.
Melisa Çayı Neye İyi Gelir?
Vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin olan melisa otu, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, selenyum, manganez, bakır ve çinko içerir.
– Yatıştırıcı etkiye sahip olduğundan uykusuzluğa iyi gelir.
– Midedeki gaz ve yanmaya karşı tedavi edici özelliğe sahiptir.
– Migren için etkili bir bitkidir.
– Hazımsızlık türü şikayetlere birebirdir.
– İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.
Sağlık haberleri okumak için: Ayak kokusu nasıl önlenir?
Melisa Çayı Faydaları
– Grip ve soğuk algınlığında kullanılabileceği gibi, hafif psikolojik rahatsızlıklarda yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
– Stres altındaki kişilerde kullanımında kas gevşetici ve sakinleştirici etkisi kendini gösterir.
– Hazımsızlık ve bağırsak gazlarının giderilmesinde son derece etkilidir.
– İştah açar ve östrojen seviyesini yükseltir.
– Açık yaraların tedavisinde hızlandırıcı etkiye sahiptir.
– Bunların yanında, melisa çayı düzenli ilaç kullanan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Gebelik dönemi için de tavsiye edilmemektedir. Yine düşük tansiyona sahip kişilerde baş dönmesine yol açabilmektedir. Ayrıca çocuklarda kullanımı da uygun değildir.