Korona sonrası dünya nüfusu ve ekonomisi ne durumda olacak? Korona virüsü başta Çin, İtalya, İran olmak üzere tüm dünyayı sardı. Peki, Korona virüsü Dünya’yı terk edince bizi neler bekliyor?
Çin’in Xi’an kentinde karantina sebebi ile sokağa bir aydan uzun süredir çıkamayan evli bireylerin karantina sonrası yaptıkları ilk iş boşanma dilekçesi vermek oldu. Xi’an da geçen yıllara göre yaklaşık bir aylık süreçte boşanma başvurusu %300 arttı. Yetkililer taleplere cevap veremeyince 18 Nisana kadar dilekçe almayacaklarını bildirdi. Yıllarca evli olarak yaşayan bu insanları bir ayda bu duruma getiren gerçek neydi? 24 Saat birlikte yaşamak zorunda olmaları mıydı? Enfekte olma korkusu muydu? Dünyanın sonu geldi algısı ile oluşan bir depresyonun sonucu muydu? Hepsi olabilir.
Dünya’da Salgın Hastalıklar
Dünya’da salgın hastalıklar ilk kez görmüyor. Daha önceki büyük salgınların toplumların yapılarına ne tür etkileri olmuş bunları irdeleyip olası beklenen senaryoları görmeye çalışalım.
1600’ ler de Avrupa’yı Veba, Tifüs, Çiçek, Dizanteri yiyip bitiriyordu.
Yüzyıllarca çocuklar şu İngiliz anonim şarkısı ile dans ettiler.
Halka halka güller, Çiçek dolu keseler, Küller! Küller! Hepimiz öleceğiz
Bu şarkıda veba anlatılıyor. Kırmızı halka hastalığın olası belirtisiydi; insanlar hastalığı uzak tutmak için yanlarında şifalı otlar taşıyordu ve hastalığın havadan bulaşmasını önlemek için her şeyi yakıyorlardı,küller dizesi de buradan geliyor. Ve söylememize gerek olmayan, hepimiz öleceğiz dizesi.
Bu dönemde yaşayan insanların normal yaşam ömrü 30-35 yıl ile sınırlıydı. Bu yaşlarına kadar onlarca çocuk yapıyor ama doğan çocukların çoğu daha ayını doldurmadan ölüyordu.
İngiliz bir bilgin olan John Colet, zengin bir işadamının 22 çocuğundan en büyük olanıydı. Colet’in yirmi bir kardeşi vardı ve Colet otuz iki yaşına gelmeden hepsi hastalıklar sebebi ile ölmüştü. Colet mevcut durumu anlayabilmek adına iyi bir örnektir.
Bu dönemde bu kadar ölümün olmasının en büyük nedeni “hijyen” bilincinin olmaması idi.
1918-1920 İspanyol nezlesinin yüz yılın başında İnsanlığın başına gelebilecek en kötü şeydi. İspanyol Gribi, 1,5 yıl içinde elli ila yüz milyon insanın ölümüne sebebiyet vermiştir. Günümüze kadar insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştur. Birinci Dünya savaşının sonuna doğru tüm Dünya’ yı etkisi altına almıştır. Bazı tarihçilere göre Savaş bu salgın yüzünden bitmiştir.
1600’ lerdeki Veba ve 1900’ lerin başındaki İspanyol Gribinin toplumsal sonuçlarına baktığımızda. Ülkelerin içinde toprak dağılımı değişmiş. Büyük kıtlıklar yaşanmış (bir somun ekmek değerinin 12 katına kadar çıkmış) , aileler yıkılmış, yeni aileler kurulmuştur.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Korona virüsün çaresi
Korona Salgını Bitince
Korona salgınının dünyayı terk etmesiyle beraber yani Korona sonrası dünya için, geçmişten çıkarımlarımızdan yararlanarak olasılıklara bakabiliriz. Salgın süresince dibe vuran ulusal ve uluslararası ticaret ve üretim kayıplarının kısa sürede toparlanamayacak ekonomik krize sürüklemesi agresif borsa hareketleri ve bazı sektörlerde kıtlıkların oluşması ortaya çıkacaktır. Ölüm oranlarının yüksek olduğu ülkelerde ölümler ve boşanmalarla beraber dağılan ailelerin gerek psikolojik gerek sosyolojik sorunlarının, oluşacak yenidünyaya olumsuz yansımaları olacaktır. Yeni fırsatları değerlendiren yeni zengin ve kaostan kurtulamayan yeni fakir tabakaların oluşması meydana gelecektir. Tarihte birçok örneğini görebileceğimiz salgın sonrası fırsatçı savaşlar ile ülke sınırlarının değişmesi, arzu etmesekte gerçekleşebilecekler dâhilindedir.