Yapılan araştırmalarda şeker tüketimi başta olmak üzere diyabet hastalığının kanser hastalığı ile ilişkisi ortaya çıkmaktadır. Diyabet ve kanser ilişkisi nasıl oluyor?
Çeşitli tıp dergileri ve çalışmalarında yayınlanan raporlara göre kanser hastalarının yüzde 8 ile 18 kadarının diyabetli de olduğunu görmek mümkündür.
Diyabet ve Kanser İlişkisi Nedir?
Diyabet ve kanser arasında karmaşık bir ilişki vardır. Bazı araştırmalar, diyabetli bireylerin endometriyal, pankreas ve kolon kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türlerini geliştirme riskinin artabileceğini öne sürdü.
Bu bağlantı için olası bir açıklama, diyabetli bireylerin vücutta ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE’ler) oluşumuna yol açabilen kronik hiperglisemiye (yüksek kan şekeri) sahip olabileceğidir. AGE’ler, kanser riskini artırabilen hücrelerdeki DNA’ya ve diğer önemli moleküllere zarar verebilen moleküllerdir.
Ek olarak diyabet, kanserin gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunabilecek kronik enflamasyona da yol açabilir.
Bununla birlikte, diyabet ve kanser arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu ve tam olarak anlaşılmadığını unutmamak önemlidir. İlişkiyi ve potansiyel nedensel mekanizmaları tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Diyabetli bireylerin diyabetlerini yönetmek, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve önerilen kanser tarama yönergelerini takip etmek için sağlık uzmanlarıyla yakın çalışması önemlidir.
Risk Var mı?
Tip 1 diyabete serviks (rahim ağzı) ve mide kanseri vakalarında daha çok rastlanırken Tip 2 diyabette de meme, pankreas, karaciğer ve kolon kanseri ile birlikte bir yaygınlık söz konusudur.
Ancak kanserin ve kanser tedavilerinin çeşitli metabolik değişikliklere neden olarak diyabet belirtilerini ve hastalığın seyrini değiştirebileceği unutulmamalıdır
Diyabet konusunda kanser hastalığı arasındaki araştırmalarda kandaki şekerin aşırı yükselmesi ile birlikte bağışıklık sistemini olumsuz şekilde etkilemesi kanser tedavisinde de ciddi aksamalara neden olarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
Bu kapsamda da diyabet hastalarının ciddi bir şekilde tanı ve tedavilerine devam etmesi oldukça önemlidir.
Hastaların vücuttaki hormonlarda değişimler ve organlardaki etkilerine bağlı olarak kanser riskinin ve kanser türlerinin riski gelişebilir. Bu durumun azaltılması yine diyabetin kontrolü ile doğru orantılıdır.
Bu yazılarımızı da okumak isteyebilirsiniz: Sağlık makaleleri
Fiziksel aktivite ve spor önerileri hem diyabet hem de diyabetli kanser hastaları başta olmak üzere herkes için adeta bir yaşam tarzı olmalıdır. İşlenmemiş gıda tüketimi ile birlikte düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesi sağlıklı bir yaşam için her bireyin ihtiyaç duyduğu bir sağlıklı beslenme önerisidir.
Tansiyon ve kalp damar hastalıklarının da önlenebilmesi için yaşam tarzında ve beslenmede değişiklikler yapılmalı. Bunun yanı sıra stresten uzak durma gibi çok önemli bir adım da unutulmamalıdır.
Stresin vücutta yarattığı olumsuz etkiler ve salgılanan hormonların bıraktığı yan etkiler ile tetiklenen çeşitli hastalıkların başında kanser ve diyabet ilişkisi gelmektedir.
Çeşitli hobiler edinmek, yürüyüş yapmak, sağlıklı beslenmek ve stresten uzak durmak diyabet ve kanser ilişkisi olan hastalar için çok önemlidir.
Aslında bu alışkanlıklar sağlıklı bireyler için de hastalıkların önlenebilmesi için de büyük bir önem taşımaktadır.