Çocuğunuza güven duygusunu aşılamak için anne ve baba olarak ilk yapmanız gereken şey koşulsuz ve şartsız olarak çocuğunuzu sevmeniz ve bunu olabildiğince çok hissettirmenizdir. Çocukların kendine olan öz güvenini arttırmak için çocuğunuza bazı şeyleri destek gerekmeksizin tek başlarına başarabilecekleri duygusunu aşılamalısınız. Çocuğum kendine güvensiz diye üzülmek yerine elinizden geleni yapmalısınız.
Çocuğunuza güven duygusunu aşılamak için ona görev verin
Öncelikle çocuğun kendisi için bazı hedefler belirlemesini ve bu hedefler için hayata geçirilmesini sağlamak için onlara destek olmalısınız. Çocuğunuzun kendisine olan güveninin artması için ona küçük küçük görevler verebilirsiniz. Çocuğunuzun size ihtiyacı olduğu her an yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Çocuğunuzun sevecen ve sorumlu bir birey olarak yetişmesi için bazı kurallar koymanız gerekebilir. Fakat çocuğunuz için belirlediğiniz kuralların keskin ve istikrarlı olması gerekir.
Çocuklarınıza temas ederek onunla konuşmanız, onunla birlikte oturarak kitap okumanız, kucağınızda onu sallamanız çocuğunuzun kişisel duygularının gelişmesini sağlar.
Çocuğunuzun erişkinlerle pozitif ilişkiler kurması güven duygusunun sağlanması ile meydana gelir. Çocuğunuzu sürekli eleştirmek yerine onun kendi hatalarını görmesini sağlamalısınız.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Çocuk odaları ne renk olmalı?
Çocuğunuza cesaret verecek sözler söylemeli ve sürekli iyimser olması gerektiğini öğretmelisiniz. Sevgi dolu bir yetişkin çocuğunun her zaman yanında olmalı ve koşulsuz şartsız onu her durumda seveceğini dile getirmelidir. Çocuğunuzun zayıflıklarını, yeteneklerini, zaaflarını ve hassas noktalarını fark etmesini sağlamalısınız. Kendini tanıyan ve seven çocukların kendine öz saygısı daha yüksek olacaktır.
Çocuklarınızın herkesten önce kendisine güvenmesi gerektiğini ona aşılamalı ve her denilenin doğru olmayacağını ve sorgulamanın ne kadar gerekli olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Çocuğunuza güven duygusunu aşılamak onu geleceğe hazırlamak için asla ihmal etmemeniz gereken ebeveyn olarak görevinizdir.