Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen hastalığın, tıp dilindeki adı “endometrioma”dır. Çok yaygın görülen bu hastalık her beş kadından birinin sağlığını tehdit etmektedir.
Çikolata kisti (endometrioma) nedir?
Genellikle “rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin rahim dışına yerleşerek üremesi” olarak tanımlanır. Her ay oluşan kanama sonucu biriken kan çikolata kistine neden olur. Biriken bu kanın renginin siyah ve kıvamının koyu olması nedeniyle hastalık çikolata kisti olarak anılmaya başlanmıştır.
Çikolata kisti kimlerde görülür?
Dünyada 176 milyon, ülkemizde ise iki milyona yakın kadında hastalık gözlemlenmiştir. Çikolata kisti genellikle doğurgan dönem olan 25-35 yaş aralığında ortaya çıkar. Genetik yatkınlıkta hastalığın görülmesinde önemli bir faktördür.
Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?
Cinsel ilişki sırasında, adet döneminde veya kronik olarak karın ve kasık bölgesinde ağrı oluşumu çikolata kistinin belirtisidir. Çocuk sahibi olmakta zorlanan kadınların yüzde kırkının da çikolata kistine yakalandığı gözlemlenmiştir.
Çikolata kisti olan hastalarda doğru beslenme nasıl olmalıdır?
Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda buğday, et, şekerli gıdalar ve süt ürünlerini azaltarak beslenme alışkanlıklarında yapılan değişikliğin, hastalık üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Karbonhidrattan uzak durup bol meyve ve sebze tüketmek, hergün bol miktarda su içmek, omega3 içeren besinler tüketmek ve işlem görmüş gıdalardan uzak durarak bir diyet programı oluşturmak hastalığın seyrinde olumlu bir etki yaratacaktır.
Bu sağlık yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Koronavirüs
Çikolata kistinin tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi hastanın ve kistin durumuna göre belirlenir. Başlangıç evresindeki kistler, hamile kalamama ya da ağrı gibi şikayetlere yol açmadığından sadece kistin takibi önerilir. Bir sonraki aşamada ise hormon tedavisi uygulanmaya başlanır. Hasta adet dönemleri aralığında, hormon seviyesindeki farklılıkları kontrol altında tutmak için hormon ilaçları kullanabilir. Hastalığın son aşaması ise cerrahi müdahalegerektirmektedir. Kapalı ameliyat (laparoskopi) tekniğiyle yapılan bu müdahalelerde kist alınır. Ameliyat sonrası da hormon ilaçları ile olası yeni oluşumların önüne geçilir. Hasta yeniden eski sağlığına kavuşur.